Smażony łosoś w ziołach z talarkami
2012-10-26 09:20:02Długie, chłodne jesienne wieczory z pewnością zachęcają do eksperymentowania w kuchni. Przedstawiamy ciekawy przepis na smażonego łososia w ziołach z talarkami.
Składniki:
dwa dzwonki z łososia,
zioła prowansalskie,
estragon,
tymianek,
bazylia,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy,
sól,
olej,
ziemniaki,
ser.
Dzwonki z łososia obtaczamy dokładnie w ziołach (po jednej łyżeczce z każdego rodzaju) i pozostałych przyprawach (wedle uznania). Odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie przystępujemy do reszty "zadań" – obieramy ziemniaki i kroimy je w plasterki, a następnie smażymy na oleju (podczas smażenia lekko solimy łososia). Łososia smażymy przez około pięć minut z każdej strony. Układamy na talerzu przy talarkach, na które tarkujemy trochę sera.
Smacznego!
Katarzyna Kulesza