Śmiertelna ryba fugu. Zobacz, jak przyrządzają ją kucharze [WIDEO]
2015-10-07 13:21:13Wokół tajemniczej ryby fugu krążą legendy. Faktem jest to, że posiadająca w sobie trującą substancję ryba była przyczyną śmierci wielu ludzi. Amatorów na jej mięso jednak nie brakuje. Niestety śmiertelna fugu zbiera kolejne żniwa ofiar, mimo tego koneserzy rozpływają się nad niesamowicie delikatnym mięsem. Kolacja z fugu przypomina wręcz rosyjską ruletkę...
Śmiertelna trucizna
Ryba fugu to inaczej rozdymka tygrysia, która występuje w wodach Oceanu Spokojnego. Jest ona szczególnie niebezpieczna, ponieważ zawarta w jej wnętrznościach trucizna-tetrodotoksyna, której spożycie powoduje śmierć. Osobę, której organizm zostanie zainfekowany tą trucizną, ogarnia paraliż. Śmierć następuje powoli. Ofiara przez cały czas pozostaje przytomna, pomimo tego, że nie może mówić, a w końcowej fazie oddychać. Człowiek umiera w cierpieniu przez nawet 24 godziny. Jeśli jednak tetrodotoksyna po tym czasie nie zabije, osoba zazwyczaj powraca do pełni sił.
Skarb dla koneserów
Fugu jest uwielbiana przez koneserów ryb. Jej mięso jest niezwykle delikatne, a smak bardzo łagodny. Wiele osób uważa, że smak fugu jest mało intensywny i mało wyraźny. Najbardziej popularną formą podania fugu jest sashimi, którego struktura jest tak delikatna, że mięso z ryby jest prawie przeźroczyste. Są to surowe kawałki ryby, ułożone zazwyzcaj w fantazyjne kompozycje. Kucharze, którzy przygotowują fugu są szkoleni przez wiele lat, aby podana ryba była bezpieczna dla konsumenta.
Niektórzy zostawiają nawet śladowe ilości trucizny, aby osoba spożywająca potrawę poczuła dreszczyk emocji, z powodu lekkiego drętwienia języka. Mimo lat praktyk odbytyc przez kucharzy, przygotowujących fugu, ryba ta nadal zbiera żniwo ofiar. Naukowcy pracują nad odtrutką, jednak do tej pory nie została ona wynaleziona. Miłośnicy mocnych skoków adrenaliny będą zachwyceni, delektując się fugu pomimo tego, że jej spożycie może spowodować śmierć.
Zobacz, jak profesjonalni kucharze przyrządzają fugu:
gol
fot. Wikimedia Commons