Sos chrzanowy
2008-10-16 09:00:21Składniki:
- 3 łyżki tartego chrzanu (ze słoika)
- 200 ml mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Rozprowadź ją mlekiem.
2. Dodaj chrzan i poczekaj aż całość się zagotuje.
3. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli sos jest za gęsty, dolej więcej mleka. Ja do sosu dodaję kilka łyżek wywaru z mięsa, ale nie jest to konieczne. Sos polecam z ziemniaczkami i pieczenią, ale także z jajkami ugotowanymi na twardo.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- 3 łyżki tartego chrzanu (ze słoika)
- 200 ml mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Z mąki i masła zrób zasmażkę. Rozprowadź ją mlekiem.
2. Dodaj chrzan i poczekaj aż całość się zagotuje.
3. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli sos jest za gęsty, dolej więcej mleka. Ja do sosu dodaję kilka łyżek wywaru z mięsa, ale nie jest to konieczne. Sos polecam z ziemniaczkami i pieczenią, ale także z jajkami ugotowanymi na twardo.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Sos chrzanowy