Sos pieczarkowy
2007-10-13 20:36:11Prosty sos pieczarkowy z:
- Pieczarek
- Śmietany
- Cebuli
- Soli, pieprzu
Mój ulubiony sos do ryżu. Można go urozmaicić, ale w takiej najprostszej wersji jest także rewelacyjny.
1. Myjemy i obieramy (albo i nie – ja nie obieram) pieczarki, kroimy je jak chcemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy trochę oleju albo innego tłuszczu i wrzucamy pieczarki z cebulą.
4. Podsmażamy przez ok. 10 minut, po czym przykrywamy.
5. Po kolejnych ok. 15 minutach wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.
6. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy podawać.
Jeżeli sos po dodaniu śmietany jest rzadki (chociaż nigdy mi się tak nie zdarzyło) to możemy go zagęścić mąką (wlewamy do słoiczka trochę wody, do tego trochę mąki, zakręcamy, wstrząsamy, wlewamy do sosu).
Można z pieczarkami i cebulą podsmażyć kiełbasę albo boczek, można i paprykę. Co kto lubi. Polecam taki sos jako dodatek do ryżu, ale z makaronem albo ziemniakami też da się zjeść.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- Pieczarek
- Śmietany
- Cebuli
- Soli, pieprzu
Mój ulubiony sos do ryżu. Można go urozmaicić, ale w takiej najprostszej wersji jest także rewelacyjny.
1. Myjemy i obieramy (albo i nie – ja nie obieram) pieczarki, kroimy je jak chcemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
3. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy trochę oleju albo innego tłuszczu i wrzucamy pieczarki z cebulą.
4. Podsmażamy przez ok. 10 minut, po czym przykrywamy.
5. Po kolejnych ok. 15 minutach wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.
6. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy podawać.
Jeżeli sos po dodaniu śmietany jest rzadki (chociaż nigdy mi się tak nie zdarzyło) to możemy go zagęścić mąką (wlewamy do słoiczka trochę wody, do tego trochę mąki, zakręcamy, wstrząsamy, wlewamy do sosu).
Można z pieczarkami i cebulą podsmażyć kiełbasę albo boczek, można i paprykę. Co kto lubi. Polecam taki sos jako dodatek do ryżu, ale z makaronem albo ziemniakami też da się zjeść.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: sos pieczarkowy pieczarki przepisy kulinarne kulinaria gotowanie