Sosy do ziemniaków
2008-08-28 23:54:33Zbliża się jesień, dlatego należy korzystać z jej uroków. Na straganach, sklepach i sklepikach można dostać różnobarwną paprykę, cebulę oraz ziemniaki. Można stworzyć smaczny i sycący posiłek, przy minimalnym wysiłku i kilku złotych. Zatem do dzieła: sosy twarożkowy, ogórkowy, pomidorowy, paprykowo-pomidorowy oraz cytrynowy są idealne do ziemniaków gotowanych, w mundurkach, pieczonych, smażonych czy obtaczanych w ziołach.
Twarożkowy
Składniki:
- opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny)
- łyżka śmietany
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Czosnek obrać, posolić i rozgnieść. Dodać do twarożku i śmietany, wymieszać. Wlać łyżkę soku z cytryny. Doprawić przyprawami. Udekorować liściem melisy.
Ogórkowy
Składniki:
- opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny)
- łyżka jogurtu naturalnego
- duży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- łyżka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
½ ogórka utrzeć na drobnej tarce. Nadmiar soku odcisnąć. Resztę pokroić. Czosnek utrzeć ze solą. Cebulkę pokroić drobno. Wszystko połączyć z jogurtem. Dodać koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Pomidorowy
Składniki:
- 300 g serka twarożkowego
- 100 ml przecieru pomidorowego z kartonu (mogą też być pomidorki koktajlowe w zalewie)
- łyżka śmietany
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia
Wykonanie:
Twarożek zmieszać z przecierem bądź zmiksować z pomidorkami. Doprawić przyprawami do smaku. Udekorować świeżą bazylią.
Paprykowo- pomidorowy
Składniki:
- 300g twarożku
- łyżka keczupu
- łyżka przecieru ze słoiczka
- czerwona papryka
- pomarańczowa papryka
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- papryczka chili (dla zaostrzenia smaku)
Wykonanie:
Zmiksować twarożek z keczupem, przecierem, jogurtem i oliwą na jednorodną masę. Doprawić przyprawami . Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu. Dla zaostrzenia smaku można skroić papryczkę chili.
Cytrynowy
Składniki:
- 150 g majonezu
- 2 cytryny
- 1/6 śmietany kremówki (36%)
- sól
- biały pieprz
- listki melisy
Wykonanie:
Cytryny umyć. Skórkę z jednej zetrzeć na tarce. Z obu wycisnąć sok. Śmietanę ubić. Dodać cytryny do śmietany delikatnie mieszając ,a następnie majonez i startą skórkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dekoracją z listków melisy.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Twarożkowy
Składniki:
- opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny)
- łyżka śmietany
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Czosnek obrać, posolić i rozgnieść. Dodać do twarożku i śmietany, wymieszać. Wlać łyżkę soku z cytryny. Doprawić przyprawami. Udekorować liściem melisy.
Ogórkowy
Składniki:
- opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny)
- łyżka jogurtu naturalnego
- duży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- łyżka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
½ ogórka utrzeć na drobnej tarce. Nadmiar soku odcisnąć. Resztę pokroić. Czosnek utrzeć ze solą. Cebulkę pokroić drobno. Wszystko połączyć z jogurtem. Dodać koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Pomidorowy
Składniki:
- 300 g serka twarożkowego
- 100 ml przecieru pomidorowego z kartonu (mogą też być pomidorki koktajlowe w zalewie)
- łyżka śmietany
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia
Wykonanie:
Twarożek zmieszać z przecierem bądź zmiksować z pomidorkami. Doprawić przyprawami do smaku. Udekorować świeżą bazylią.
Paprykowo- pomidorowy
Składniki:
- 300g twarożku
- łyżka keczupu
- łyżka przecieru ze słoiczka
- czerwona papryka
- pomarańczowa papryka
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- papryczka chili (dla zaostrzenia smaku)
Wykonanie:
Zmiksować twarożek z keczupem, przecierem, jogurtem i oliwą na jednorodną masę. Doprawić przyprawami . Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu. Dla zaostrzenia smaku można skroić papryczkę chili.
Cytrynowy
Składniki:
- 150 g majonezu
- 2 cytryny
- 1/6 śmietany kremówki (36%)
- sól
- biały pieprz
- listki melisy
Wykonanie:
Cytryny umyć. Skórkę z jednej zetrzeć na tarce. Z obu wycisnąć sok. Śmietanę ubić. Dodać cytryny do śmietany delikatnie mieszając ,a następnie majonez i startą skórkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dekoracją z listków melisy.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne sosy do ziemnieków sos ogórkowy sos cytrynowy sos pomidorowy sos