Surówki i sałatki - Kulinaria

Sosy do ziemniaków

2008-08-28 23:54:33
 Zbliża się jesień, dlatego należy korzystać z jej uroków. Na straganach, sklepach i sklepikach można dostać różnobarwną paprykę, cebulę oraz ziemniaki. Można stworzyć smaczny i sycący posiłek, przy minimalnym wysiłku i kilku złotych. Zatem do dzieła: sosy twarożkowy, ogórkowy, pomidorowy, paprykowo-pomidorowy oraz cytrynowy są idealne do ziemniaków gotowanych, w mundurkach, pieczonych, smażonych czy obtaczanych w ziołach.

Twarożkowy
Składniki:
- opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny)
- łyżka śmietany
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Czosnek obrać, posolić i rozgnieść. Dodać do twarożku i śmietany, wymieszać. Wlać łyżkę soku z cytryny. Doprawić przyprawami. Udekorować liściem melisy.

Ogórkowy
Składniki:
- opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny)
- łyżka jogurtu naturalnego
- duży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- łyżka drobno posiekanego koperku
- sól
- pieprz

Wykonanie:
½ ogórka utrzeć na drobnej tarce. Nadmiar soku odcisnąć. Resztę pokroić. Czosnek utrzeć ze solą. Cebulkę pokroić drobno. Wszystko połączyć z jogurtem. Dodać koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Pomidorowy
Składniki:
- 300 g serka twarożkowego
- 100 ml przecieru pomidorowego z kartonu (mogą też być pomidorki koktajlowe w zalewie)
- łyżka śmietany
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- bazylia

Wykonanie:
Twarożek zmieszać z przecierem bądź zmiksować z pomidorkami. Doprawić przyprawami do smaku. Udekorować świeżą bazylią.

Paprykowo- pomidorowy
Składniki:
- 300g twarożku
- łyżka keczupu
- łyżka przecieru ze słoiczka
- czerwona papryka
- pomarańczowa papryka
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- papryczka chili (dla zaostrzenia smaku)

Wykonanie:
Zmiksować twarożek z keczupem, przecierem, jogurtem i oliwą na jednorodną masę. Doprawić przyprawami . Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu. Dla zaostrzenia smaku można skroić papryczkę chili.

Cytrynowy
Składniki:
- 150 g majonezu
- 2 cytryny
- 1/6 śmietany kremówki (36%)
- sól
- biały pieprz
- listki melisy

Wykonanie:
Cytryny umyć. Skórkę z jednej zetrzeć na tarce. Z obu wycisnąć sok. Śmietanę ubić. Dodać cytryny do śmietany delikatnie mieszając ,a następnie majonez i startą skórkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dekoracją z listków melisy.

Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne sosy do ziemnieków sos ogórkowy sos cytrynowy sos pomidorowy sos
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Smaczne i zdrowe pomysły na kolację
Smaczne i zdrowe pomysły na kolację

Kolacja nie musi być nudna. Zobacz co możesz przyrządzić, żeby zjeść smacznie i zdrowo

Polecamy
Ostatnio dodane
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]
7 sposobów na obranie i pokrojenie cebuli. Będziesz płakać ze śmiechu [WIDEO]

Są ludzie, którzy potrafią w pomysłowy sposób "załatwić" cebulę raz dwa! I to w niezwykle zabawny sposób!

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.