Różności - Kulinaria

Świąteczne potrawy - kilka prostych przepisów

2013-12-19 13:17:32

Chociaż wśród tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych nie ma właściwie dań czy przekąsek, których istotnym składnikiem jest ser żółty, to jego wielbiciele zawsze znajdą sposób na dodanie go do potraw. Nawet podczas Świąt Bożego Narodzenia można zaserwować tradycyjne dania, ale trochę w innym wydaniu niż zwykle. Przedstawiamy trzy przepisy kulinarne na śledziowe koreczki, pieczonego karpia ze szpinakiem pod beszamelem i pieczoną cielęcinę. Wszystkie z dodatkiem żółtego sera, dzięki któremu potrawy są smaczne, aromatyczne i pięknie prezentują się na stole. Dodanie odpowiedniego sera, harmonizującego smakiem z całą potrawą, daje zdumiewający efekt.

– Pieczonego karpia ze szpinakiem pod beszamelem czy pieczoną cielęcinę można w łatwy sposób urozmaicić żółtym serem. Potrawy z dodatkiem dobrej jakości dojrzewającego sera zyskują ciekawy, zaskakujący smak i aromat. Śmietanowa gouda lub orzechowy aldamer uwydatnią smak przyrządzonych posiłków – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Wspomniane sery świetnie nadają się m.in. do potraw na ciepło, ponieważ charakteryzują się doskonałą topliwością. A oprócz wyśmienitego smaku, potrawy będą ładnie się prezentować na świątecznym stole – uzupełnia Ewa Polińska.

Koreczki śledziowe z serem żółtym (propozycja podania):

Składniki:
- 4 filety śledziowe a’la matias
- 20 dag sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- papryka czerwona marynowana

Przygotowanie:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć
i pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty w mniejsze paseczki. Całość spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka i ponownie śledź.
Dobra rada: Jeśli chcesz jeszcze urozmaicić sałatkę, możesz dodać pokrojone w kostkę kiszone ogórki.
Pieczona cielęcina z serem żółtym
Składniki:
- 1,2 kg cielęciny bez kości
- 12 plasterków sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 l wody
- szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.

Pieczony karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem

Składniki:
Ryba
- 1 kg karpia
- pół szklanki startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 300 g szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżki przyprawy do ryb
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 3 łyżki masła
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rybę oczyścić i opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Płaty pokroić na 4-6 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Odstawić na 3 godziny. W tym czasie poddusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki ryby (po 3 minuty z każdej strony). Nasmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku rozpuścić masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko energicznie mieszając, aby powstała jednolita, gładka masa. Całość postawić znów na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie na rybie ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość zalać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C. Danie po upieczeniu podawać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.

Dobra rada: Świeżego karpia należy wcześniej odpowiednio wyfiletować. Do tej czynności przyda się nam specjalny, ostry nóż do filetowania. Zaczynamy nacinając rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa, przy czym nie odcinamy głowy. Następnie przecinamy karpia wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa i kończąc to cięcie niedaleko ogona. Kiedy przygotujemy już pierwszego filet, zaczynamy drugi w tym właśnie miejscu. Obracamy rybę i nacinamy ją z drugiej strony głowy. Trzymając filet przesuwamy nożem dociskając ostrze do skóry karpia. Gotowe filety można wykorzystać do potrawy.

ip

Słowa kluczowe: świąteczne potrawy przepisy karp śledzie dodatki
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

5 powodÃłw, dla ktÃłrych warto jeść banany
5 powodów, dla których warto jeść banany

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany.

Polecamy
Przepisy z kurkami
Przepisy z kurkami

Z kurek można wyczarować naprawdę smaczne dania, które zachwycą niejednego smakosza grzybów.

Ostatnio dodane
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?