Syty kociołek z mięsem i ziemniakami
2009-12-30 11:24:35Składniki:
- 6 ziemniaków
- 0,5 kg karkówki bez kości
- 0,3 kg pieczarek
- Puszka pomidorów w zalewie
- Szklanka soku pomidorowego
- 2 papryki czerwone
- Cebula
- Papryka słodka w proszku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Mięso kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Zalewamy je pomidorami w zalewie.
- Pieczarki myjemy i sparzamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy pieczarki do mięsa. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Możemy dodać papryczkę chili.
- Ugotowane ziemniaki kroimy w grube kawałki i dodajemy do kociołka.
- Mieszamy delikatnie i podajemy.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)