Tiramisu
2008-07-05 16:05:44Aby przygotować tiramisu potrzebujemy następujących składników:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 filiżanka bardzo mocnej kawy
- 3 łyżki kakao, najlepiej gorzkie
- 1 kieliszek koniaku
- 150 g ser mascarpone
- 150 g bitej śmietany
- 4-5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- do smaku można dodać kieliszek likieru migdałowego lub amaretto
- gotowy deser można posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi
Przygotowanie całego deseru, tak aby był gotowy do zjedzenia trwa około 4-5 godzin. W pierwszym etapie moczymy biszkopty w kawie. Do tego najlepiej przygotować głębsze naczynie, aby ułatwić sobie pracę. Po namoczeniu biszkopty należy ułożyć w foremce jedno koło drugiego, tak aby były obłożone boki i spód foremki. Kiedy biszkopty mamy już przygotowane możemy rozpocząć drugi etap. Musimy zmiksować żółtka, cukier, koniak, ewentualnie likier lub amaretto. Do zmiksowanej masy dodajemy serek i bitą śmietanę. Taką mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej biszkoptami i posypujemy czekoladą, wiórkami kokosowymi lub czymś, co nam jeszcze bardziej smakuje. Gotową masę wkładamy do lodówki na około 4 godziny, cierpliwie czekamy, a później to już sama słodycz.
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 filiżanka bardzo mocnej kawy
- 3 łyżki kakao, najlepiej gorzkie
- 1 kieliszek koniaku
- 150 g ser mascarpone
- 150 g bitej śmietany
- 4-5 łyżek cukru
- 2 żółtka
- do smaku można dodać kieliszek likieru migdałowego lub amaretto
- gotowy deser można posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi
Przygotowanie całego deseru, tak aby był gotowy do zjedzenia trwa około 4-5 godzin. W pierwszym etapie moczymy biszkopty w kawie. Do tego najlepiej przygotować głębsze naczynie, aby ułatwić sobie pracę. Po namoczeniu biszkopty należy ułożyć w foremce jedno koło drugiego, tak aby były obłożone boki i spód foremki. Kiedy biszkopty mamy już przygotowane możemy rozpocząć drugi etap. Musimy zmiksować żółtka, cukier, koniak, ewentualnie likier lub amaretto. Do zmiksowanej masy dodajemy serek i bitą śmietanę. Taką mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej biszkoptami i posypujemy czekoladą, wiórkami kokosowymi lub czymś, co nam jeszcze bardziej smakuje. Gotową masę wkładamy do lodówki na około 4 godziny, cierpliwie czekamy, a później to już sama słodycz.
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne tiramisu kulinaria gotowanie