Zdrowie - Kobieta

Truskawki, czyli jak odchudzać się ze smakiem

2012-05-25 15:33:25

Walory smakowe i aromatyczne to nie jedyne zalety truskawek. Warto wiedzieć, że uwielbiany przez wielu owoc ma także liczne właściwości zdrowotne.

Sezon na truskawki nie trwa długo, dlatego dobrze jest już od samego początku korzystać z dobrodziejstw natury. Czerwony owoc będący odmianą poziomki cenimy przede wszystkim za smak, który nierozłącznie kojarzy się z początkiem lata. Truskawki zawierają także cenne składniki odżywcze, a dodatkowo mają właściwości dietetyczne.

Aromatyczna dawka zdrowia

Aromatyczny owoc to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.

Dietetyczne właściwości

Truskawki uznawane są również za owoce dietetyczne, polecane także diabetykom z uwagi na obecność fruktozy charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym, co zapobiega nagłym skokom insuliny. - 100 gram owoców dostarczy nam zaledwie 35 kcal. Zawarty w nich enzym bromelina, rozkładający białko pokarmowe, przyspieszy spalenie tłuszczów i węglowodanów. Natomiast duża ilość znajdującej się w truskawkach wody umożliwi oczyszczenie organizmu, pomoże usunąć toksyczne płyny ustrojowe i tym samym przyczyni się do spadku wagi – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. - Smaczny deser na bazie owoców będzie miał również wpływ na poprawę wyglądu naszej skóry. Truskawki są bowiem ważnym składnikiem diety antycellulitowej – usprawniają redukcję tkanki tłuszczowej i regulują zawartość wody w tkance cellulitowej – dodaje ekspert z Naturhouse.      

Z własnego ogrodu

Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście owoce pochodzące z własnej uprawy lub kupione od zaufanych sprzedawców. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki można dodawać do różnych potraw i deserów. Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę, która możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.

ip

Słowa kluczowe: truskawki dieta właściwości odchudzające wartości odżywcze
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

Polecamy
Natalia Nykiel
Natalia Nykiel ambasadorką kampanii edukacyjnej promującej samobadanie piersi

Kampania "Normalne, że ich dotykam" ma na celu zaszczepienie prozdrowotnych postaw wśród dziewczyn od 16. roku życia.

AZS objawy u niemowląt
AZS - objawy u niemowląt Bydgoszcz

Poznaj atopowe zapalenie skóry, przyczyny i dowiedz się, jak sobie w nim radzić, jeśli z chorobą zmaga się Twoje dziecko.

Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.