Trzy dania na szybkie przyjęcie
2015-07-23 12:32:02Nie jesteś mistrzem patelni a ostatnie naleśniki jeszcze nie odkleiły się od sufitu. Kiedy robisz ciasto na pizzę to kształtem przypomina menisk wklęsły. Dzięki tym 3 przepisom wszyscy goście będą pod wrażeniem twojego kulinarnego kunsztu a Ty wcale się nie narobisz.
Babka jogrtowa
Składniki:
-225 g jogurtu naturalnego
-200 g drobnego cukru do wypieków
-150 ml oleju
-450 g mąki pszennej
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół opakowania cukru waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
2. Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.
3. Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Sałatka brokułowa
Składniki:
- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Brokuły podzielić na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i blanszować ok. 2-3 minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej.
2. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i ułożyć na talerzu do wystudzenia.
3. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymać na ogniu do lekkiego zezłocenia.
4. Brokuły posypać fetą i migdałami.
Bruschetta
Składniki:
-1 bagietka
-3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
-1 drobno posiekana cebula
-1 ząbek czosnku, posiekany
-0,5 łyżeczki suszonej bazylii
-0,5 łyżeczki suszonego oregano
-1 szczypta soli
-1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
-225 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
2. Nagrzać piekarnik do 190°C.
3. Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.
4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
LZ