Z kulinarnego bloga - Kobieta

Trzy dania na szybkie przyjęcie

2015-07-23 12:32:02

Nie jesteś mistrzem patelni a ostatnie naleśniki jeszcze nie odkleiły się od sufitu. Kiedy robisz ciasto na pizzę to kształtem przypomina menisk wklęsły. Dzięki tym 3 przepisom wszyscy goście będą pod wrażeniem twojego kulinarnego kunsztu a Ty wcale się nie narobisz.


Babka jogrtowa


Składniki:

-225 g jogurtu naturalnego
-200 g drobnego cukru do wypieków
-150 ml oleju
-450 g mąki pszennej
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół opakowania cukru waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.

2. Jajka (w całości) i cukier ubić mikserem. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem, w trzech turach, wymieszać szpatułką.

3. Piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.


Sałatka brokułowa


Składniki:

- dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
- ok. 10-15 dag sera feta
- garść płatków migdałów
- sól, pieprz

Sposób przygotowania: 


1. Brokuły podzielić na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i blanszować ok. 2-3  minuty, w przypadku mrożonki - jeszcze krócej.

2. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i ułożyć na talerzu do wystudzenia.

3. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymać na ogniu do lekkiego zezłocenia.

4. Brokuły posypać fetą i migdałami.

 

Bruschetta

Składniki:

-1 bagietka
-3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
-1 drobno posiekana cebula
-1 ząbek czosnku, posiekany
-0,5 łyżeczki suszonej bazylii
-0,5 łyżeczki suszonego oregano
-1 szczypta soli
-1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
-225 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.

2. Nagrzać piekarnik do 190°C.

3. Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.

4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

LZ

Słowa kluczowe: bruschetta, babka jogurtowa, brokuły, sałatka
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Stromboli-konkurencja dla popularnej pizzy
Stromboli-konkurencja dla popularnej pizzy

Poznaj przepis na ciekawe, proste w wykonaniu danie, wymyślone w latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych przez mieszkających tam Włochów.

Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni
Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni

Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby.

Zobacz także
Kuchenne triki, które ułatwią gotowanie!
Kuchenne triki, które ułatwią gotowanie!

Lifehacki do wykorzystania w kuchni.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Domowe sposoby na pozbycie się przykrego zapachu z lodówki.

Najlepsze pasty kanapkowe, które zrobicie same - na słodko i słono!
Najlepsze pasty kanapkowe, które zrobicie same - na słodko i słono!

Poznaj smarowidła kanapkowe, które można jeść bez końca.

Ostatnio czytane
Stromboli-konkurencja dla popularnej pizzy
Stromboli-konkurencja dla popularnej pizzy

Poznaj przepis na ciekawe, proste w wykonaniu danie, wymyślone w latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych przez mieszkających tam Włochów.

Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni
Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni

Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby.

Popularne
Tureckie słodycze,  które dostaniesz w Polsce
Tureckie słodycze, które dostaniesz w Polsce

Nie musisz wcale wyjechać do Turcji, by spróbować orientalnych słodyczy.

Konkurs Ziaja