Turbokisiel
2010-03-18 16:14:49Turbokisiel to znany przysmak studencki, należący do klasycznych już specjałów kuchni akademickiej. Ze względu na niezwykłą popularność tego frykasu, jest on znany pod wieloma nazwami jak chociażby "Wesoła galaretka" lub "Glut Pershinga". Wszystkim chodzi jednak o ten sam przepis!
Potrzebne składniki: kisiel, wino.
Sposób przygotowania: turbokisiel przygotowujemy jak zwyczajny kisiel, tylko zamiast przegotowanej wody dodajemy wino. Najlepiej używać 2 win i jednej torebki kisielu. Zalecamy przygotowywać "Turbokisiel" na otwartej przestrzeni, gdyż przy gotowaniu może wydawać nieprzyjemne zapachy. Do wykonania tego przepisu potrzebne jest wino o cenie wyższej niż 5 zł, ponieważ do "Turbokisielu" potrzebny jest trunek o bogatym bukiecie smaków. Na zakończenie wsadzamy kisiel do lodówki i jemy na zimno. Zaprawieni w boju mogą spożyć od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Wasz Pascal Jerzy Ślusarski