Tzatziki
2010-04-15 09:58:52Składniki:
(Danie dla 4 osób)
250 g zielonych ogórków (świeżych lub konserwowych)
100 g serka homogenizowanego, gęstego twarogu lub śmietankowego serka do pieczywa
100 g maślanki lub jogurtu
2-3 ząbki świeżego czosnku lub 2 łyżeczki Przyprawy do sosu tzatziki Galeo
Przygotowanie:
1. Ogórki zetrzeć na drobnej tarce.
2. Wymieszać starte ogórki z serkiem i jogurtem lub maślanką.
3. Czosnek rozgnieść lub poszatkować i dodać do masy. Jeżeli nie mamy świeżego czosnku, można go zastąpić przyprawą do sosu tzatziki Galeo. Wymieszać. Jeżeli nie dodajemy przyprawy, do sosu należy dodać soli i pieprzu.
4. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
5. Podawać do grillowanych mięs.
Niektóre przepisy proponują dodanie oliwy z oliwek lub octu winnego, a także kopru, soku cytrynowego, mięty lub sera feta.
JJ