Dania główne - Kulinaria

Wigilijny barszcz z uszkami

2013-12-12 08:53:07

Święta Bożego Narodzenia są w kulturze polskiej jednymi z najważniejszych uroczystości w całym roku. To magiczny okres, w którym więcej czasu poświęcamy rodzinie i przyjaciołom, w którym zwalniamy nieco tempo, by celebrować wspólne chwile z najbliższymi. Jednak, aby móc świętować, wcześniej poświęcić należy nieco czasu na przygotowanie wigilijnej wieczerzy. A na stole świątecznym bezwzględnie znaleźć się muszą klasyczne dania, czyli np. barszcz z uszkami, karp, kutia i kluski z makiem.

Jak tu jednak znaleźć czas na przygotowanie wszystkich dwunastu dań szczególnie, jeśli na świątecznej wieczerzy gościmy liczną rodzinę? Nie mając wystarczająco dużo czasu na przygotowanie wigilijnych potraw, jak na przykład uszka, można posłużyć się produktami gotowymi. Kilka chwil warto poświęcić natomiast na własnoręczne przygotowanie aromatycznego barszczu czerwonego.

Barszcz czerwony z uszkami
Składniki barszczu:  *garść suszonych prawdziwków (mogą być mieszane z podgrzybkami), *4 buraki średniej wielkości, *2 ząbki czosnku, *2 litry wywaru z warzyw (marchewki, pietruszki, cebuli, pora), *Liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, *Natka pietruszki, *3 łyżki soku z cytryny, *Uszka z kapustą i grzybami Jawo

Przygotowanie:  Suszone grzyby opłukać i moczyć przez noc w dwóch szklankach wody. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, dodając liście laurowe i czosnek. Każdy z umytych buraków zawinąć w folię aluminiową i piec na blasze około godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i dodać do wrzącego wywaru razem z majerankiem, pieprzem, solą, zielem angielskim i natką pietruszki. Gotować przez 3-4 minuty, po czym dodać sok z cytryny.  Wywar z warzyw po odcedzeniu połączyć z wywarem grzybowym i doprowadzić do wrzenia. Zamrożone uszka z kapustą i grzybami Jawo wrzucać partiami na 3l posolonego wrzątku tak, by nie przerywać wrzenia. Delikatnie zamieszać i gotować 14 minut. Po ugotowaniu odcedzić i dodawać do barszczu zaraz przed podaniem.

www.jawo.pl

ip

Słowa kluczowe: barszcz z uszkami przepisy na wigilię
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Jak zrobić mielone?
Jak zrobić mielone?

Chcesz zrobić kotlety mielone? Oto prosty i smaczny przepis!

Sałatka jarzynowa - przepis
Sałatka jarzynowa - przepis

Sałatka jarzynowa to idealne danie na świąteczny stół.

Jakie pikle wybrać do burgera? Zobacz
Jakie pikle wybrać do burgera? Zobacz Bydgoszcz

Sprawdź, jak wybrać odpowiednie pikle.

Polecamy
Kotlety z jajek
Kotlety z jajek

Szybkie i pożywne danie jarskie w sam raz na wiosenno-letni obiad.

Makaron z sosem z tuńczyka
Makaron z sosem z tuńczyka

W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić makaron. Gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Ostatnio dodane
Jak zrobić mielone?
Jak zrobić mielone?

Chcesz zrobić kotlety mielone? Oto prosty i smaczny przepis!

Sałatka jarzynowa - przepis
Sałatka jarzynowa - przepis

Sałatka jarzynowa to idealne danie na świąteczny stół.

Kupony i kody rabatowe
GaleriaŁucznik.pl
Galeria Łucznik W ofercie GaleriaŁucznik.pl: maszyny do szycia, maszyny do szycia tradycyjne, maszyny do szycia elektroniczne. Dodatkowe akcesoria takie jak overlocki, cały zestaw narzędzi i dodatków oraz przybory do szycia ręcznego. Dodatkowo na GaleriaŁucznik.pl znajdziesz Sprzęt AGD.