Dania główne - Kulinaria

Wigilijny barszcz z uszkami

2013-12-12 08:53:07

Święta Bożego Narodzenia są w kulturze polskiej jednymi z najważniejszych uroczystości w całym roku. To magiczny okres, w którym więcej czasu poświęcamy rodzinie i przyjaciołom, w którym zwalniamy nieco tempo, by celebrować wspólne chwile z najbliższymi. Jednak, aby móc świętować, wcześniej poświęcić należy nieco czasu na przygotowanie wigilijnej wieczerzy. A na stole świątecznym bezwzględnie znaleźć się muszą klasyczne dania, czyli np. barszcz z uszkami, karp, kutia i kluski z makiem.

Jak tu jednak znaleźć czas na przygotowanie wszystkich dwunastu dań szczególnie, jeśli na świątecznej wieczerzy gościmy liczną rodzinę? Nie mając wystarczająco dużo czasu na przygotowanie wigilijnych potraw, jak na przykład uszka, można posłużyć się produktami gotowymi. Kilka chwil warto poświęcić natomiast na własnoręczne przygotowanie aromatycznego barszczu czerwonego.

Barszcz czerwony z uszkami
Składniki barszczu:  *garść suszonych prawdziwków (mogą być mieszane z podgrzybkami), *4 buraki średniej wielkości, *2 ząbki czosnku, *2 litry wywaru z warzyw (marchewki, pietruszki, cebuli, pora), *Liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, *Natka pietruszki, *3 łyżki soku z cytryny, *Uszka z kapustą i grzybami Jawo

Przygotowanie:  Suszone grzyby opłukać i moczyć przez noc w dwóch szklankach wody. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, dodając liście laurowe i czosnek. Każdy z umytych buraków zawinąć w folię aluminiową i piec na blasze około godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i dodać do wrzącego wywaru razem z majerankiem, pieprzem, solą, zielem angielskim i natką pietruszki. Gotować przez 3-4 minuty, po czym dodać sok z cytryny.  Wywar z warzyw po odcedzeniu połączyć z wywarem grzybowym i doprowadzić do wrzenia. Zamrożone uszka z kapustą i grzybami Jawo wrzucać partiami na 3l posolonego wrzątku tak, by nie przerywać wrzenia. Delikatnie zamieszać i gotować 14 minut. Po ugotowaniu odcedzić i dodawać do barszczu zaraz przed podaniem.

www.jawo.pl

ip

Słowa kluczowe: barszcz z uszkami przepisy na wigilię
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Wegańskie sushi
Szybki obiad dla studenta Warszawa

Zobacz, co dobrego możesz zjeść!

Polecamy
pizza
3 ulubione sieci pizzerii polaków - znasz je wszystkie? Wrocław

Popularnością cieszą się pizzerie sieciowe, głównie dzięki spójności menu i smaku w każdym lokalu pod tym samym szyldem.

Wegańskie sushi
Szybki obiad dla studenta Warszawa

Zobacz, co dobrego możesz zjeść!

Ostatnio dodane
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.