Wiosenna sałatka
2008-03-28 23:06:51Pomimo, że do astronomicznej wiosny jeszcze trochę brakuje, to nie zaszkodzi wyczarować wiosnę na talerzu. Nie trzeba być wyśmienitym szefem kuchni, by przygotować pyszną wiosenna sałatkę. Potrzebne do tego będą:
- wiązka selera naciowego
- pół długiego ogórka
- ryż (jedna saszetka)
- soczewica (jedna saszetka)
- kukurydza z puszki
- sól
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- majonez (lub ulubiony biały sos do sałatek)
Ryż i soczewicę w saszetkach należy ugotować i przepłukać zimną wodą. Nać selera dokładnie czyścimy i kroimy w plasterki. Ogórka najlepiej pokroić w wachlarzyki (przekroić wzdłuż na ćwiartki i siekać w plasterki). Wszystkie składniki mieszamy, następnie dodajemy kukurydzę z puszki, dwie czubate łyżki stołowe majonezu i sok z cytryny. W zależności od upodobań kulinarnych, można doprawić do smaku pieprzem.
Przed podaniem oczywiście sałatkę należy schłodzić w lodówce. Przyda się też jakiś sos. Może być to majonez. W przypadku wiosennej diety majonez warto zamienić na sos jogurtowy. Jest dużo lepszy w smaku i zdrowszy. I do tego prosty w przygotowaniu. Należy tylko do jogurtu naturalnego dodać kilka kropel cytryny, sporo pieprzu białego i czarnego, szczyptę soli, płaską łyżeczkę suszonej bazylii i szczyptę oregano.
Tak przygotowana sałatka, doskonale nadaje się na wiosennego grilla. A w przypadku chłodniejszej wiosny sprawdzi się również na domówkach i spotkaniach z przyjaciółmi.
Natalia Mucha
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
- wiązka selera naciowego
- pół długiego ogórka
- ryż (jedna saszetka)
- soczewica (jedna saszetka)
- kukurydza z puszki
- sól
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- majonez (lub ulubiony biały sos do sałatek)
Ryż i soczewicę w saszetkach należy ugotować i przepłukać zimną wodą. Nać selera dokładnie czyścimy i kroimy w plasterki. Ogórka najlepiej pokroić w wachlarzyki (przekroić wzdłuż na ćwiartki i siekać w plasterki). Wszystkie składniki mieszamy, następnie dodajemy kukurydzę z puszki, dwie czubate łyżki stołowe majonezu i sok z cytryny. W zależności od upodobań kulinarnych, można doprawić do smaku pieprzem.
Przed podaniem oczywiście sałatkę należy schłodzić w lodówce. Przyda się też jakiś sos. Może być to majonez. W przypadku wiosennej diety majonez warto zamienić na sos jogurtowy. Jest dużo lepszy w smaku i zdrowszy. I do tego prosty w przygotowaniu. Należy tylko do jogurtu naturalnego dodać kilka kropel cytryny, sporo pieprzu białego i czarnego, szczyptę soli, płaską łyżeczkę suszonej bazylii i szczyptę oregano.
Tak przygotowana sałatka, doskonale nadaje się na wiosennego grilla. A w przypadku chłodniejszej wiosny sprawdzi się również na domówkach i spotkaniach z przyjaciółmi.
Natalia Mucha
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne wiosenna sałatka kulinaria gotowanie