Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym
2015-03-26 09:09:10Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Ich głównym składnikiem są ziemniaki – wbrew pozorom niezwykle wartościowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga przetrwać trudny czas wiosennego przesilenia.
Dziś proponujemy placki ziemniaczane w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym. Aby przygotować sos o wyjątkowo aksamitnej i kremowej konsystencji, najlepiej sięgnąć po serek topiony. Tradycyjny przepis na placki wzbogacony został o zioła prowansalskie i świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Zaś cebula została użyta dopiero jako składnik sosu, dzięki czemu zyskał on wyjątkowy aromat i smak.
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo–cebulowym
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- ź szklanki wody
- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- pieprz czarny do smaku
- ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać, podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
ip
Fot. MSM Mońki