Witamina D - właściwości, skutki niedoboru i nadmiaru
2015-01-16 11:02:10Witamina D, przyjęta w odpowiedniej ilości, sprawia, że nasze kości są naprawdę mocne, zęby zdrowe, a nasz układ krążenia funkcjonuje sprawie. Dzięki witaminie D możemy być szczupli i mniej narażeni na raka.
Czytaj też: Witamina C. Jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? >>
Zarówno niedobór, jak i nadmiar spożywania witaminy D, może zaszkodzić naszemu organizmowi. Dowiedz się, jakie objawy towarzyszą niedoborowi i nadmiarowi tej witaminy.
Witamina D odpowiada za wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Pamiętajmy, że aby jej działanie rzeczywiście przyniosło oczekiwane skutki, musi być ona przyjęta prawidłowo. Nie możemy przedobrzyć, a co za tym idzie, spożyć więcej witaminy D niż powinniśmy. Jej przedawkowanie to często przyjęcie cztery razy większej dawki niż zaleca lekarz. Niedobór objawia się natomiast niewystarczającą ekspozycją promieni słonecznych.
Jak zdobyć witaminę D
By witamina D wytworzyła się w odpowiedniej ilości, wystarczy nam 20 minut spaceru po słońcu, oczywiście w porze wiosenno-letniej. A co z jesienią i zimą? To właśnie w trakcie tych dwóch pór roku dochodzi do częstego niedoboru witaminy D. Naukowcy przypuszczają, że witamina D jest ważniejsza dla poprawy naszej odporności niż witamina C.
Witamina D zawarta jest w rybach - w śledziach, makrelach, ale i wędzonych węgorzach. Sporo witaminy D mają także owoce awokado, żółtka jaj, borówki, wątróbka, masło i śmietana.
Objawy nadmiaru witaminy D
nudności
osłabieni
biegunka
wymioty
utrata apetytu
świąd skóry
ból głowy i oczu
wzmożone oddawanie moczu
zwiększone uczucie pragnienia
Skutki spożycia nadmiaru witaminy D
Przede wszystkim skutkiem nadmiaru tej witaminy będzie gromadzenie się wapnia w tkankach (serca, tętnicach i nerkach). To wszystko doprowadza do zaburzeń pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Zwiększa się także ryzyko zachorowania na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przyszłe mamy muszą pamiętać, iż nadmiar witaminy D w ich organizmie może doprowadzić do deformacji płodu oraz chorób kości u noworodków.
Objawy niedoboru witaminy D
biegunka
bezsenność
utrata apetytu
choroby przyzębia
bóle kostno-mięśniowe
zaburzenia widzenia
niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle
Skutki niedoboru witaminy D
U nienarodzonych dzieci
Niedobór witaminy D w czasie życia płodowego może doprowadzić do jego zaburzeniem mózgu co doprowadzi do trwałego uszkodzenia funkcji mózgu. Takie dziecko narażone będzie na autyzm i schizofrenię.
U niemowląt i małych dzieci
Niedobór witaminy D u niemowląt doprowadza do zjawiska płaskiej główki z tyłu, do którego dochodzi na skutek rozmiękania kości czaszki, natomiast na czole niemowlęcia mogą pojawić się wypukłe guzy czołowe. Dziecko narażone jest także na krzywicę żeber i słabość mięśnia brzucha co spowoduje tzw. "żabi brzuszek" (gdy dziecko leży, jego brzuszek rozlewa się na boki).
U dzieci i dorosłych
Niedobór witaminy D może doprowadzić do rozwoju otyłości, chorób układu krążenia - w tym szczególnie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, chorób zapalnych i autoimmunologicznych takich jak stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów i tocznia. Ci, którzy zaobserwowali u siebie niedobór witaminy D są szczególnie narażeni na nowotwory - piersi, jelita grubego i prostaty.
Dawkowanie witaminy D (poradnikzdrowie.pl)
U noworodków i niemowląt
Do końca 6 miesiąca życia - 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę) - suplementację witaminy D należy zacząć od pierwszych dni życia dziecka, niezależnie od sposobu jego żywienia (pierś/mleko modyfikowane), od 7 miesiąca do 12 miesiąca życia - 400-600 IU/dobę (10,0-15,0 µg/ dobę) - w zależności od źródeł pokarmowych witaminy D.
U dzieci i młodzieży
Od 1 roku życia do 18 lat - 600-1000 IU/dobę (15,0-25,0 µg/dobę). Dawka zależy od masy ciała. Suplementację należy stosować w miesiącach wrzesień - kwiecień lub przez cały rok, jeśli w miesiącach letnich nie można zapewnić wystarczającej syntezy skórnej witaminy D.
U dorosłych
Od września do kwietnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę), od maja do sierpnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę) - tylko wtedy, gdy nie można zagwarantować odpowiedniej syntezy skórnej witaminy D. Suplementacja zależy od masy ciała.
To też cię zainteresuje: Dieta zimą. Jakich witamin nam najbardziej brakuje? >>
Ewa Wieczorska
(ewa.wieczorska@dlastudenta.pl)