Z kulinarnego bloga - Kobieta

Z miłości do jedzenia, z szacunku do tradycji

2013-10-14 09:33:28

Chodzę sobie tak i chodzę po tych restauracjach i muszę przyznać, że lubię czasami zjeść w takich, które są kombajnem. Są one idealne na typowe kaprysy kobiet: kiedy Ty chcesz zjeść "nie wiem co ale włoskie" a On schabowego. Restauracja Tradycja jest idealnym miejscem właśnie na takie dni.

Polsko - włoskie połączenie wydawać by się mogło dziwnym rozwiązaniem a  sama nazwa - sugerować nieco skostniałą kuchnię. Nic bardziej mylnego. Miejsce, w którym położona jest restauracja to historyczna Kamienica Pinocińska. Nazwa kamienicy pochodzi od jednego z jej najznamienitszych właścicieli – pochodzącego z Włoch Hieronima Pinocciego. W XVII wieku wsławił się on swoją działalnością publiczną – jako burmistrz Krakowa – oraz kulturalną – jako redaktor „Merkuriusza Polskiego Ordynaryjnego”, pierwszej w naszym kraju gazety drukowanej.

Jako rodowita Krakowianka doceniam każde miejsce, które nawiązuje do korzeni. Fascynuje mnie gastronomiczna historia Krakowa i żałuję, że dziś niewiele jest miejsc, które do niej nawiązują. Sam wystrój tej restauracji jest przytulny, wiele się w niej dzieje, dla mnie ciut za dużo. Nie jest on nachalny, więc nie odciąga uwagi od tego, po co tu przychodzimy: jedzenia. Na szczęście w ośmiu salach każdy znajdzie miejsce dla siebie, które pozwoli mu się zrelaksować nad menu.

Osobiście lubię miejsca z konsekwencją, którą można odnaleźć w karcie, zwłaszcza wtedy, kiedy moje podniebienie samo nie wie czego chce. I nagle olśnienie! Na przystawkę poproszę bruschette z pomidorami i szynką parmeńską   (16 zł) i wątróbkę drobiową z jabłkiem (17 zł). Spałaszowałam obie z przyjemnością, bo nie tylko wątróbka była świetnie skomponowana z jabłkami ale wszystko pięknie podane, coś czego brakuje mi w wielu restauracjach.

Moją uwagę przyciągnęła wkładka menu jesiennego, w której można znaleźć smakołyki z polskich lasów czyli aromatyczny krem z grzybów leśnych w czarce chlebowej z łazankami (17 zł). Zapach tej zupy był nieziemski. Uwielbiam też czarki chlebowe, zawsze obgryzam chrupiącą przykrywkę. Sama nie wiem, który z krajów bardziej przypadł mi do smaku: Tradycyjna toskańska zupa pomidorowa (16 zł) czy polski klasyk. Nie każcie mi wybierać. Na uwagę zasługują dania z pieca opalanego drewnem. Uwielbiam zapach tego pieca, a propozycje w menu są bardzo kuszące.

Idąc dalej, moją uwagę zwróciła: Saltimbocca a la Romana czyli eskalopki cielęce na tagliatelle z pomidorkami cherry i sosem pesto (42 zł) oraz Polędwica wołowa z sosem truflowym i pieczonymi ziemniakami (54 zł). I pomimo pieczonego swojskiego schabu z sosem śliwkowym aromatyzowanym śliwowicą (32 zł), dwie pierwsze propozycje zdecydowanie wygrały. Na talerzu pojawiła się feeria barw i smaków. Jak dla mnie polędwica za bardzo utopiona w sosie, wolę, kiedy jest on gdzieś obok i mogę go dozować w takiej ilości, na jaką mam ochotę, co kompletnie nie ujęło smakowi całego dania. Eskalopki kruche i soczyste, idealnie omaszczone tłuszczem wytworzonym z mięsa podczas pieczenia.

Restauracja Tradycja pogodziła nasze odmienne tego dnia smaki i najedzeni, z uśmiechem opuściliśmy lokal. Żałuję, że nie miałam miejsca na deser ale obiecuję, że wrócę i napiszę, czy warto wybrać się na Tiramisu, którego od jakiegoś czasu poszukuję w Krakowie.

A Bite To Eat

Słowa kluczowe: Restauracja Tradycja Kraków restauracje recenzje
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole: jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

przyprawy do pizzy
Świeże zioła, które pasują do pizzy

Sprawdź, jakie świeże zioła najlepiej pasują do pizzy!

Polecamy
Ile kalorii ma pączek?
Ile kalorii ma pączek? Ćwiczenia, które pomogą spalić kalorie w Tłusty Czwartek 2021

Zobacz, jak zadbać o formę w dzień, w którym będą nas otaczać same słodkości.

Nietypowe zastosowania majonezu
Na piękne włosy i paznokcie... majonez!

Zobacz, jakie nietypowe zastosowania ma majonez!

Polecamy
Ostatnio dodane
mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole: jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.