Zielona sałatka z roszponką
2009-09-03 14:55:17Czas przygotowania: ok. 15 minut
Składniki dla 4 osób:
- ok. 250g sałaty roszponka
- 1 (mała) świeża zielona papryka
- ok. 180 g sera feta
- 2 czubate łyżki orzechów włoskich
- 1 awokado
- ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
- odrobina grubo zmielonego, czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Roszponkę i paprykę dokładnie umyć, osuszyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Następnie obie połowy pokroić na niewielkie kawałki. Przygotować ser feta, krojąc go na kwadraciki wielkości ok. 2cmx2cm. Posiekać drobno orzechy. W szklanej misie ułożyć roszponkę, dodać paprykę, awokado i ser feta. Posypać orzechami. Sałatkę przyprawić do smaku solą i czarnym, grubo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Skropić oliwą z oliwek i ponownie wymieszać. Podawać jako dodatek do dań, najlepiej ze średnio wysmażonym wołowym stekiem. Smacznego!
Paulina Rosińska
(paulina.rosinska@dlalejdis.pl)
Składniki dla 4 osób:
- ok. 250g sałaty roszponka
- 1 (mała) świeża zielona papryka
- ok. 180 g sera feta
- 2 czubate łyżki orzechów włoskich
- 1 awokado
- ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
- odrobina grubo zmielonego, czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Roszponkę i paprykę dokładnie umyć, osuszyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Następnie obie połowy pokroić na niewielkie kawałki. Przygotować ser feta, krojąc go na kwadraciki wielkości ok. 2cmx2cm. Posiekać drobno orzechy. W szklanej misie ułożyć roszponkę, dodać paprykę, awokado i ser feta. Posypać orzechami. Sałatkę przyprawić do smaku solą i czarnym, grubo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Skropić oliwą z oliwek i ponownie wymieszać. Podawać jako dodatek do dań, najlepiej ze średnio wysmażonym wołowym stekiem. Smacznego!
Paulina Rosińska
(paulina.rosinska@dlalejdis.pl)