Zupa cebulowa
2008-12-09 09:41:07To naprawdę prosta i naprawdę tania zupa.
Składniki:
- 4 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 2 kostki rosołowe (np. drobiowe)
- przyprawa do zup w płynie
- odrobina mleka
- pieprz, sól, majeranek
- 3 kromki czerstwego pieczywa
Przygotowanie:
1. Cebule obrać i pokroić w krążki, zeszklić na 2 łyżkach masła.
2. Przygotować rosół z kostek zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj 2 kostki zalewa się litrem wrzątku).
3. Przygotowanym rosołem zalać cebulę, doprawić do smaku i zagotować. Dodać odrobinę mleka.
4. Całość zblendować.
5. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła, by powstały grzaneczki.
6. Wsypać grzanki do talerza, zalać zupą.
Jeśli nie mamy blendera, kroimy cebulę na drobniejsze kawałki i przygotowujemy w ten sam sposób pomijając blendowanie.
Zupę można udekorować kleksem śmietany dla złagodzenia smaku, lub przeciwnie – doprawić odrobiną chilli by była jeszcze ostrzejsza.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Składniki:
- 4 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 2 kostki rosołowe (np. drobiowe)
- przyprawa do zup w płynie
- odrobina mleka
- pieprz, sól, majeranek
- 3 kromki czerstwego pieczywa
Przygotowanie:
1. Cebule obrać i pokroić w krążki, zeszklić na 2 łyżkach masła.
2. Przygotować rosół z kostek zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj 2 kostki zalewa się litrem wrzątku).
3. Przygotowanym rosołem zalać cebulę, doprawić do smaku i zagotować. Dodać odrobinę mleka.
4. Całość zblendować.
5. Pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła, by powstały grzaneczki.
6. Wsypać grzanki do talerza, zalać zupą.
Jeśli nie mamy blendera, kroimy cebulę na drobniejsze kawałki i przygotowujemy w ten sam sposób pomijając blendowanie.
Zupę można udekorować kleksem śmietany dla złagodzenia smaku, lub przeciwnie – doprawić odrobiną chilli by była jeszcze ostrzejsza.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)