Zupa fasolowa na chłodne, jesienne dni
2013-10-02 15:05:55Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.
Składniki:
woda - ok. 3l
liść laurowy - 3 szt.
ziele ang. - 6-7 ziarnek
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - ź szt.
ziemniaki - 3-4 szt.
Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
cebula - 2 szt.
olej - 3 łyżki
mąka - 1 płaska łyżka
czosnek - 4-6 ząbków
majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz
1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę
ip