Zupy - Kulinaria

Zupa grzybowa

2014-12-22 10:03:32

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Powoli zaczyna się okres bożonarodzeniowej gorączki, zakupów w amoku, nagle pojawiającej się potrzeby umycia okien i planowania wigilijnego menu. Przychodzimy z pomocą i podsuwamy przepis na fenomenalną zupę grzybową.

Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zapewne każda pani domu posiada swój autorski pomysł na to wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego.

Składniki:

• 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano)
• cebula
• litr bulionu warzywnego
• szklanka mleka
• połowa szklanki białego, wytrawnego wina
• pęczek natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, masło, śmietana kremówka

Przygotowanie:

W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy grzyby. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi według własnych upodobań.

ip

Słowa kluczowe: przepisy kulinarne zupa grzybowa przepisy świąteczne
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Zupa na zimową rozgrzewkę
Zupa na zimową rozgrzewkę

W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają.

Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy
Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy

Chłodnik jest świetną alternatywą dla ciężkich i tłustych zup, które niechętnie spożywamy w upały.

Zobacz także
Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy
Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy

Chłodnik jest świetną alternatywą dla ciężkich i tłustych zup, które niechętnie spożywamy w upały.

Wigilijny barszcz na kilka sposobów!
Wigilijny barszcz na kilka sposobów!

Zobacz, jak ugotować prosty i wyjątkowy barszcz wigilijny!

Chłodnik dla ochłody
Chłodnik dla ochłody

Chłodnik jest idealnym rozwiązaniem, gdy panuje upał, a my chcemy zjeść smaczną zupę nawet w gorący dzień,

Ostatnio czytane
Zupa na zimową rozgrzewkę
Zupa na zimową rozgrzewkę

W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają.

Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy
Jak zrobić chłodnik? Proste i pyszne przepisy

Chłodnik jest świetną alternatywą dla ciężkich i tłustych zup, które niechętnie spożywamy w upały.

Popularne
Rosół
Rosół

Dzisiaj zupa. Pomimo, że nie przepadam za zupami, rosół z makaronem gotuję dosyć często, bo można ugotować więcej i szybko podgrzać by zaspokoić pierwszy głód.

Pyszna zupa mleczna
Pyszna zupa mleczna

Nie każdy ją lubi, dla mnie jest jednak wspaniałym śniadaniem, szczególnie w zimowe poranki.