Zupa ramen - przepis
Jak zrobić ramen?
2018-02-23 10:55:18Kolejne egzotyczne danie szturmem podbija polskie podniebienia. Tym razem na naszych stołach coraz częściej można spotkać ramen - japońską zupę, która zdecydowanie przypadła do gustu milionom ludzi na całym świecie. Aromatyczne i niezwykle smaczne danie jest jedną z najpopularniejszych potraw w Japoni. Co ciekawe, zupa ramen uważana jest za fast food i przyciąga swoim smakiem coraz więcej ludzi, również poza Azją. Jaki jest idealny przepis na ramen? Zobaczcie sami.
Zupa ramen
Czym tak naprawdę jest legendarna zupa ramen? Potrawa ta nie ma jednego przepisu i każda osoba, która ją wykonuje może dobrać wg. własnego smaku dodatki. Ramen składa się przede wszystkim z rosołu, makaronu, warzyw i mięsa, a także jajek. Jednak rodzajów ramen jest wiele, a jej składniki dobierane są wedle upodobań kulinarnych. Zazwyczaj bulion do tej japońskiej zupy robi się z wieprzowiny oraz kości wieprzowych. Do rosołu dodawane są warzywa, między innymi kapusta pekińska, grzyby shitake, a także glony, cebula, pędy bambusa i imbir. Istotnym dodatkiem jest także mięso lub owoce morza, ewentualnie ryba.
Przepis na ramen
Nie ma jednego, idealnego przepisu na ramen. Aby jednak zupa była smaczna, ważne jest, aby bulion był dobrze doprawiony i aromatyczny. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, dodajemy 1/2kg mięsa wieprzowego i filet z kurczaka. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2 godziny. Dodajemy pokrojoną cebulkę, kapustę pekińską, kilka plastrów imbiru i pokrojonego pora. Aby zupa miała bardziej intensywny smak, można dodać pokrojoną papryczkę chilli. Ramen gotujemy przez około 2 godziny na bardzo słabym ogniu. Na koniec bulion przelewamy do misek, dodajemy odrobinę sosu sojowego, gotowane jajko i makaron. Zupę posypujemy szczypiorkiem lub ozdabiamy wedle uznania. Aby japońska zupa ramen była jeszcze bardziej egzotyczna można dodać odrobinę aromatycznego oleju sezamowego, który podkreśli smak zupy.
gol
fot. pixabay.com