Gyros
2007-10-13 19:53:59- Mięsa ok. 1 kg. Ja używam karczku zazwyczaj, ale robiłam już gyros ze schabu, łopatki i szynki wieprzowej. Za każdym razem był doskonały. Pamiętać należy jednak, ze schab i chuda szynka będą po smażeniu bardziej suche niż karczek czy łopatka.
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki przyprawy gyros (ja używam przyprawy firmy Kamis)
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki. Resztę składników mieszamy ze sobą i zalewamy otrzymaną marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju i pieczemy na patelni, na mocnym ogniu, często mieszając. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Czasem można smażyć za długo i mięso będzie znów twarde ( tzn. przypieczone zbyt mocno), ale i takie da się zjeść przeważnie. Co do mięsa to tyle.
Zawsze gyros podaję z sosem czosnkowy, który również jest niesamowicie prosty w przyrządzeniu. Potrzebować będziemy:
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Sos ten nadaje się nie tylko do gyrosu, ale także do pizzy i sałatek. Gyros możemy podać z frytkami, ryżem albo upieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)