5 najlepszych przypraw na jesień
2022-10-03 13:16:16Za oknami powoli zaczyna się prawdziwa złota jesień. Wielu osobom ta pora roku nie kojarzy się jednak z pięknem, ale przede wszystkim z ponurą, deszczową pogodą, chłodem i spadkiem energii. Często zapomina się również, że jesień jest królową wielu intrygujących przypraw, które skutecznie mogą pomóc w walce z obniżonym samopoczuciem. O jakich dodatkach konkretnie mowa?
Zobacz też: Najzdrowsze przyprawy na świecie
Cynamon
Ta wyjątkowo aromatyczna przyprawa z pewnością gości na stałe w niejednym domu. I nic dziwnego! Cynamon posiada bowiem szerokie zastosowanie lecznicze — wykazuje m.in. działanie przeciwbólowe czy regulujące ciśnienie krwi. Poza tym jest doskonałym dodatkiem do wielu napojów i potraw, ponieważ potrafi świetnie podkręcić ich smak. Oprócz tradycyjnego połączenia z herbatą, cynamon świetnie komponuje się z różnego rodzaju owsiankami, koktajlami oraz potrawami mięsnymi. Dobrym rozwiązaniem będzie także wykorzystanie go przy pieczeniu ciasteczek.
Imbir
O tym, że korzeń imbiru jest prawdziwą kopalnią związków leczniczych, prawdopodobnie nie trzeba nikomu przypominać. Niektóre z nich poprawiają m.in. funkcjonowanie mózgu i polepszają pracę wątroby. Już ta informacja powinna być dobrym motywatorem do tego, aby zacząć częściej sięgać po imbir w kuchni. Poza piciem herbaty z dodatkiem tej przyprawy, która niewątpliwie potrafi być niezastąpiona podczas przeziębienia, warto rozważyć dodanie jej również do porannej kawy — potężny zastrzyk energii jest wówczas gwarantowany!
Goździki
Wiele osób nie przepada za tą przyprawą i trudno się temu dziwić — charakterystyczny, mocny smak i aromat goździków sprawia, że nie nadają się one do spożywania jako przekąska. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie ich jako dodatku do potraw. Goździki często pojawiają się w daniach kuchni indyjskiej, ale oczywiście nie jest to reguła. Równie dobrze sprawdzą się w połączeniach z kompotami i konfiturami oraz wyrobami cukierniczymi, takimi jak piernik czy ciasto dyniowe. Ponadto goździki stanowią podstawę grzanego wina, które w sezonie zimowym z pewnością jest częstym gościem na wielu stołach.
Kardamon
Obecność tej przyprawy w tym zestawieniu nie jest niczym zaskakującym. Już w starożytności chętnie wykorzystywano ją w celach leczniczych i kulinarnych, a obecnie często pojawia się w daniach kuchni orientalnych. Doskonale współgra z ryżem, a także z wieloma deserami i kawą. Wśród walorów prozdrowotnych kardamonu wymienia się przede wszystkim jego zdolność do przyspieszenia przemiany materii czy wzmożenia apetytu, dlatego świetnie sprawdzi się on w przypadku niejadków. Co ciekawe, ta aromatyczna przyprawa jest uznawana za naturalny afrodyzjak i z tego powodu można ją znaleźć w składach wielu perfum.
Kurkuma
Podobnie jak kardamon, kurkuma również jest doskonale znana kuchniom wschodnim. Ta wyjątkowa przyprawa należy do rodziny imbirowatych i do złudzenia przypomina imbir, jednak wnętrze jej korzenia jest jasnopomarańczowe, a nie żółte. W przeciwieństwie do pozostałych przypraw nie jest tak aromatyczna i nie posiada smaku, co oznacza, że można ją dodawać do niemal wszystkich potraw. Świetnie sprawdzi się jako codzienny dodatek do herbaty lub jako naturalny barwnik dla ryżu, słodkich i słonych wypieków, a także wielu innych dań.
WG
fot. pexels
Źródło: delikatesyznatury.pl, interia.pl, bonavita.pl