5 pomysłów na sushi w domu
Proste i smaczne przepisy
2019-06-17 12:19:3218 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jako, że kuchnia japońska cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród polaków i wielu z nich próbuje swoich sił w przygotowaniu tego specjału w domu, chcemy podpowiedzieć, jak w łatwy sposób urozmaicić przygotowanie zwykłego sushi z łososiem.
Sushi jest to tradycyjna japońska potrawa, znana i kochana na całym świecie. Składa się najczęściej z surowej ryby i ryżu, wszystko to zawinięte w nori, czyli arkusze glonów morskich. Japonia jest wyspą bogatą w owoce morza. Założeniem sushi są, więc jego świeże składniki.
W Polsce aktualnie możemy znaleźć wiele restauracji specjalizujących się w kuchni japońskiej. Ceny sushi są, jednak wysokie. Ekonomicznym sposobem jest zrobienie go w domu. Najtańsze zestawy do sushi można kupić już za ok. 30 zł. Jest to tania alternatywa, gdy nasz budżet jest ograniczony.
Baza do sushi
W każdym z wymienionych sposobów na sushi baza może pozostać ta sama. Tylko od ciebie zależy, jakimi składnikami ją urozmaicisz. Najprostszą w przygotowaniu wersją sushi jest maki. Ryż oraz wybrane przez ciebie dodatki owinięte są w arkusz wodorostów nori. Ryż do sushi różni się od ryżu, który używamy na co dzień w kuchni. Ten do sushi jest bardziej lepki, przez co ułatwia proces zawinięcia całej rolki. Ważna w całym procesie jest zaprawa do ugotowanego ryżu. W garnku należy podgrzać: 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli. Następnie całą mieszanką polewamy ugotowany ryż. Kiedy baza jest już przygotowana, możesz przejść do tworzenia sushi. Oto nasze domowe przepisy na sushi.
Sushi z łososiem i ogórkiem
Jest to najprostsza wersja sushi. Najpierw rozłóż ryż na warstwie nori. Posmaruj ryż wasabi, by nadać lekko ostry posmak. Na przygotowanej podstawie sushi umieść rybę i przy pomocy bambusowej maty, zawiń całość. Pokrój całość na kawałki i podawaj z sosem sojowym.
Sushi z mango
Każda podstawa sushi jest taka sama, więc możesz zaszaleć z dodatkami. Sushi z owocem, jest dość niekonwencjonalnym przepisem, ale kiedy go spróbujesz, zauważysz, że było warto. Najpierw upiecz łososia wraz z solą himalajską i oliwą. Potem na przygotowaną podstawę z ryżu, układaj pokrojone mango i rybę. Owoc mango, będzie dodawał słodyczy oraz sprawi, że łosoś będzie bardziej soczysty.
Sushi z majonezem
Składniki to: łosoś, sałata, ogórek i majonez. Ugotowany, rozsmarowany po nigiri ryż posmaruj majonezem. Upiecz rybę. Sałatę pokrój na mniejsze kawałki, a ogórka na dłuższe paski. Ułóż wszystkie składniki na ryżu i zawiń sushi matą bambusową. Takim rozwiązaniem możesz zaskoczyć swoich znajomych oraz rodzinę.
Wegańskie sushi
Wegańskie sushi możesz zrobić na wiele sposobów. Użyj wędzonego tofu zamiast ryby, do tego awokado, ugotowany batat i ogórek. Wszystkie składniki pokrój w paski. Na ugotowany ryż rozsmaruj awokado. Następnie rozkrusz wędzone tofu. Batata i ogórka ułóż na pozostałych składnikach. Zwiń wszystko i pokrój w kawałki o szerokości ok. 3cm. Podawaj wraz z wasabi i sosem sojowym.
Sushi z dorszem, awokado i ananasem
Dość niespotykanym rozwiązaniem na przygotowanie sushi w domu, jest umieszczenie w nim ananasa. Możesz podsmażyć lekko dorsza. Dzięki temu będzie soczysty i dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. Ananasa lekko zgrilluj, by pozbyć się z niego nadmiaru wody. Ugotowany ryż, posmaruj awokado. Potem dodaj pozostałe składniki i zawiń.
Samodzielne zrobienie sushi w domu wcale nie musi być trudne. Dzięki przedstawionym propozycjom urozmaicisz każdą imprezę, a nawet obiad rodzinny. Międzynarodowy Dzień Sushi, może być impulsem do zmierzenia się z własnymi umiejętnościami kulinarnymi i odkrycia nowych smaków.
MK
fot. pixabay.com/free-photos