5 strasznie smakowitych przekąsek na Halloween 2020
2020-10-27 13:05:17Przygotowania do Halloween idą pełną parą. Rzeczywiście, w dzień wampirów, czarownic i duchów każde danie powinno być symboliczne i służyć jako dodatek do „obrzydliwego” świątecznego klimatu. Wcześniej już podaliśmy kilka pomysłów, jak spędzić Halloween, a teraz oferujemy przepisy na ciekawe przekąski, które idealnie się dopasują do przerażającej imprezy. Gotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny, ale jakie straszności ozdobią wasz stół! Przedstawiamy niesamowicie kreatywne menu z przepisami na Halloween.
Wegańskie paluchy wiedźmy
Składniki:
220 g margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wody
2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g migdałów (obranych ze skórki)
50 g gorzkiej czekolady lub trochę wiśniowej wegańskiej galaretki
Kroki wykonania:
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami wody. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Do kremu dodajemy mieszankę z mąki ziemniaczanej i wody. Następnie dodajemy mąkę, sodę oraz sól i zagniatamy ciasto. Zostawiamy w lodówce na 30 min. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy paluchy i nacinamy je tak aby powstały "zmarszczki" podobne do tych które mamy na zgięciach palców. Obrane migdały kroimy na połówki i wciskamy je w końcówki paluchów z ciasta tak aby powstały paznokcie. Pieczemy przez 15 min w temp. 180 stopni na złoty kolor. Po ostygnięciu ciastek rozpuszczamy czekoladę lub przygotowujemy lekko stężałą galaretkę. Wyciągamy z paluchów migdały (podczas pieczenia nie powinny się przykleić) i smarujemy od spodu czekoladą lub galaretką. Następnie wkładamy migdał z powrotem na miejsce. Zostawiamy do wyschnięcia.
Czekoladowe trumny
Składniki:
2 szklanki mąki plus 2 łyżki
1 łyżeczka grubej soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek masła
1/2 szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
1/2 czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietanki kremówki
dekoracyjne groszki
Kroki wykonania:
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Foremkę wykładamy pergaminem, smarujemy masłem i wsypujemy mąkę. Mieszamy mąkę, proszek i sól. Rozpuszczamy masło w garnku na średnim ogniu. Przesiewamy kakao i wymieszujemy z masłem. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy wanilię i jajka, ciągle mieszając, dodajemy cukier i mąkę. Wsypujemy migdały i rodzynki. Wlewamy do formy i wypiekamy około 30 minut. Po ostygnięciu wycinamy ciasteczka w kształcie trumny. Rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką. Każdą trumnę smarujemy czekoladą i ozdobiamy dekoracyjnymi perełkami i napisami.
Mumie
Składniki:
12 cienkich parówek
1 opakowanie ciasta francuskiego
ziarenka pieprzu do dekoracji
Kroki wykonania:
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie, odcinamy wzdłuż ciasta wąskie, półcentymetrowe paski ciasta i owijamy parówki. Sposób owijania jest zupełnie dowolny. Możemy się bawić i tworzyć różne mumie. Gotowe mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200’C około 12-15 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
Mumie z oreo
Składniki: 10 ciasteczek "Oreo" 150 g białej czekolady 20 sztuk płatków śniadaniowych "Cookie Crisp"
Kroki wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej każde ciastko. Przyklejamy oczy z płatków i układamy je na kratce kuchennej do zastygnięcia (można wstawić do lodówki, będzie szybciej). Resztę czekolady ponownie podgrzewamy i przekładamy do foliowego woreczka, robimy w nim małą dziurkę i wyciskając czekoladę rysujemy na ciasteczkach wzorek mumii. Odstawiamy do ponownego zastygnięcia.
Krwawy popkorn
Składniki:
suszone ziarna kukurydzy
olej rzepakowy
pół szklanki cukru pudru
1 – 1,5 łyżki wrzącej wody
czerwony barwnik spożywczy*
Kroki wykonania:
W garnek wsypujemy ziarna kukurydzy, przykrywany pokrywką i czekamy do momentu, aż wszystkie ziarenka kukurydzy skończą strzelać. W międzyczasie przygotowujemy lukier: w miseczce rozcieramy grzbietem łyżki cukier puder, wodę i barwnik. Przesypamy popcorn do większej miski i polewamy ciemnoczerwonym lukrem. Podajemy od razu po zrobieniu.
Sprawdźcie też przepis na zupę z dyni, która świetnie dopełni przytulny jesienny wieczor.
OM
Fot. pexels.com/Gabby K
Źródła:
https://www.mojegotowanie.pl
https://www.przyslijprzepis.pl
https://www.mojewypieki.com