Gofry - przepis
Prosty przepis na gofry
2018-05-10 12:08:20Aby zrobić gofry chrupiące wcale nie potrzeba spędzać długich godzin w kuchni. Ten pyszny deser można zrobić samemu dosłownie w kilka chwil. Przepis na gofry nie jest trudny i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Jak zrobić gofry, które zachwycą wszystkich domowników? Zobaczcie sami.
Jak zrobić gofry?
Sekretem dobrego przepisu na gofry jest sposób zrobienia ciasta. Jego konsystencja musi być delikatna, aksamitna i absolutnie nie może być w nim grudek z mąki i jajek. Dlatego ważne jest, aby ciasto na gofry dobrze zmiksować blenderem. Można również dodać odrobinę wody gazowanej, aby jego konsystencja była bardziej puszysta i lekka.
Prosty przepis na gofry
Rozdzielamy trzy jajka na białka i żółtka, które umieszczamy w dwóch miskach. Białka ubijamy dokładnie, a żółtka miksujemy z 2 i 1/2 szklankami mleka, 2 i 1/2 szklankami mąki pszennej, 1/4 szklanki drobnego cukru oraz 5 łyżkami oleju. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy ubite na szywno białka. Ciasto na gofry przelewamy do gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni. Gofry idealnie komponują się z konfiturami, czekoladą i owocami. Można je podawać dosłownie z każdym dodatkiem, ponieważ gofry chrupiące świetnie pasują z wieloma smakołykami.
gol
fot. pixabay.com