Jak przyrządzić szparagi?
Jak przygotować szparagi?
2018-05-18 09:38:04Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się same świeże dobroci. W kuchni królują nowalijki i warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Szparagi zielone zdecydowanie są numerem jeden wśród wiosennych warzyw. Są niezwykle zdrowe, a ich smak zaskakuje. Zielone szparagi można przygotowywać na wiele sposobów i czy smażone czy gotowane - w każdej odsłonie smakują idealnie. Jak przyrządzić szparagi, żeby były miękkie i delikatne? Oto sposoby.
Szparagi zielone
Z czego znane są szparagi zielone? Na pewno z tego, że są rewelacyjnym afrodyzjakiem. Zielone szparagi od dawien dawna uważano za idealny pokarm miłości, który poprawia potencję i działa na zmysły. Warzywo to jest również skarbnicą witamin, minerałów, dlatego uważa się, że szparagi zielone mają silne działanie antynowotworowe, wspomagają pracę wielu narządów wewnętrznych oraz działają dobroczynnie na nasz organizm. Duże zawartości kwasu foliowego sprawiają, że zielone szparagi są polecane szczególnie kobietom, które oczekują potomstwa. Spożywanie ich sprzyja również odpowiedniej pracy nerek, a duże zawartości błonnika wpływają korzystnie na metabolizm i przemianę materii.
Jak przygotować szparagi?
Przed ugotowaniem szparagów, należy je dokładnie umyć i odciąć twarda końcówkę. Szparagi zielone gotuje się około 6-8 minut, w lekko osolonej wodzie. Aby sprawdzić, czy są one gotowe, wystarczy wbić w nie delikatnie widelec. Zielone szparagi po ugotowaniu powinny być lekko miękkie, ale nadal jędrne i delikatnie chrupiące.
Szparagi - przepis
Świeże szparagi idealnie komponują się z roztopionym masłem, podsmażoną bułką tartą, solą i przyprawami. Bardzo dobrze smakują również w połączeniu z mięsem i rybami. Jak przyrządzić szparagi, aby naprawdę ich smak nas zaskoczył? Świetnym sposobem jest zrobienie makaronu ze szparagami i kurczakiem lub szparagów z migdałami, szałwią i parmezanem.
Makaron ze szparagami i kurczakiem
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zarumieni. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Całość zalewamy 1/2 szklanki śmietanki 18% i wszystko dokładnie mieszamy. W garnku gotujemy zielone szparagi. Ugotowane szparagi skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy na kawałki. W drugim garnku gotujemy makaron, aż będzie al dente. Odcedzamy i łączymy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy na koniec serem.
Szparagi zielone z parmezanem
Na patelni prażymy 4 łyżki migdałów. Czekamy, aż się zarumienią z każdej strony. Przekładamy je do miseczki. W garnku gotujemy szparagi zielone. W drugim rondelku roztapiamy masło z dodatkiem soli morskiej i chilli. Na talerzu układamy szparagi, polewamy je masłem, posypujemy migdałami i parmezanem.
gol
fot. pixabay.com