Letni obiad jak u babci!
2020-07-01 13:36:52Przez ostatnie lata widać tendencję do odkrywania nowych smaków, smakując potrawy z najdalszych zakątków świata. Nie ma nic złego w kosztowaniu dań egzotycznych kuchni, lecz nie można zapominać, że kulinarne skarby są również ukryte w naszej polskiej tradycji, a przepisy na pyszne dania spisane przez nasze babcie potrafią zachwycić pomimo upływu wielu lat!
Menu naszych babć w starym, dobrym stylu
Czasami nie doceniamy tego co mamy, a jeśli chodzi o kulinarną spuściznę naszych prababć, babć oraz mam, to jest tego bardzo dużo. Warto czasami odświeżyć nieco zapomniane, klasyczne przepisy i ponownie odkryć ich wyjątkowość, która towarzyszy zazwyczaj przy pierwszej degustacji. Do najbardziej popularnych pozycji z jadłospisu naszych niezawodnych kucharek na pewno trzeba zaliczyć:
- pierogi – tradycyjna potrawa mączna kuchni staropolskiej, którą można jeść zarówno w postaci wytrawnej, jak i na słodko,
- knedle – potrawa w postaci mącznych kulek z nadzieniem, która pomimo niemieckiego rodowodu cieszy się bardzo dużą popularnością w Polsce. W naszym kraju danie to najczęściej przygotowywane jest w wersji słodkiej (ze śliwkami lub innymi owocami sezonowymi),
- pampuchy – popularne kluski przyrządzane na parze zwane również pyzami, parowańcami, parzakami i buchtami,
- kluski leniwe – wariacja na temat pierogów, którą przyrządza się z twarogu, mąki, jaj, a następnie gotuje w osolonej wodzie. Najczęściej podawane są ze śmietaną, cukrem, smażoną bułką tartą lub cynamonem.
Wyjątkowe przepisy, która przeniosą Cię w czasy dzieciństwa
Specjalnie dla Was wyselekcjonowaliśmy cztery genialne przepisy na tradycyjne dania na słodko, tak abyście znów poczuli się jak na niedzielnym obiedzie u babci. Poniżej znajdziecie nasze smakowite propozycje:
- pierogi z konfiturą wiśniową - https://uwielbiam.pl/przepis/pierogi-z-konfitura-wisniowa,
- truskawkowe knedle
- kluski na parze
- kluski leniwe
No to jak, gotowi na kulinarną podróż w przeszłości, do czasów, gdy wszystko było łatwiejsze, a babcine potrawy zasługiwały na 3 gwiazdki Michelin? Jeśli tak, to życzmy Wam smacznego!