Najlepsze zamienniki cukru
2019-02-17 23:59:58Cukier to popularny dodatek do wielu potraw i napojów, takich jak np. kawa i herbata. Jego nadmiar wpływa niestety niekorzystnie na nasze zdrowie – powoduje próchnicę, choroby układu krążenia, sprzyja otyłości i rozwojowi nowotworów. W sklepach bez problemu znajdziemy jednak substancje zastępcze, polecane szczególnie osobom na diecie. Zobacz, jakie są najlepsze zamienniki cukru.
Miód
Miód jest bardzo dobrym zamiennikiem cukru. Ma właściwości lecznicze – łagodzi astmę, katar sienny i ból gardła, działa przeciwzapalnie i pozytywnie wpływa na krążenie. Nie powinno się jednak przesadzać z jego stosowaniem – maksymalna dawka to 10 łyżek stołowych dziennie.
Syrop klonowy
Wytwarzany z soku klonowego, dużo mniej kaloryczny od cukru. Jest bogaty w substancje, takie jak fosfor, magnez, wapń czy witaminy z grupy B. Ze względu na dużą ilość sacharozy, powinno się stosować syrop klonowy okazjonalnie. Najczęściej dodaje się go do różnego rodzaju wypieków, np. do tostów francuskich, gofrów i naleśników.
Owoce
Owoce, nie tylko te świeże, ale również suszone, są bardzo dobrym zamiennikiem dla cukru. Figi, śliwki, daktyle, jabłka, morele – zawierają wiele witamin, błonnik i dostarczają antyoksydantów. Z suszonymi owocami nie należy przesadzać – zaleca się 2 porcje na dzień.
Stewia
Stewia, nazywana ziołem słodowym lub miodowym, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest około 300 razy słodsza od cukru – już jedna łyżeczka sproszkowanych liści tej rośliny słodyczą odpowiada szklance cukru. Polecana jest do sałatek i napojów. Można korzystać ze stewii w postaci świeżej, sproszkowanej i suszonej. Dostępne są również tabletki i płyny z tej substancji.
Syrop z brązowego ryżu
Nadaje potrawom orzechowo-karmelowy smak. Zawiera dużo fruktozy, dlatego nie powinno się go stosować w nadmiernych ilościach. Polecany jest do kuchni chińskiej i deserów.
AK
fot. Pixabay.com