Pieczone bataty - przepis
Przepis na pieczone bataty
2018-07-11 11:00:36Słodkie ziemniaki to prawdziwa skarbnica dobroczynnych dla organizmu składników. Bataty nie tylko zawierają dużo niższy indeks glikemiczny, niż popularne ziemniaki, tak chętnie spożywane przez Polaków. Przepisy z batatów nie są trudne, a smak potraw zrobionych ze słodkich ziemniaków naprawdę zaskakuje.
Pieczone bataty
Słodkie ziemniaki idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska oraz dodatek do głównego dania. Świetnie komponują się z mięsem, różnego rodzaju sosami i świeżymi warzywami. Różnorodność podawania batatów zaskakuje. Warzywa te zawierają duże ilości witaminy A, C oraz beta-karotenu. Są źródłem żelaza oraz dużych ilości potasu, dlatego też warto je dodać do swojej diety. Pieczone bataty bardzo łatwo jest przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy dokładnie je umyć i oczyścić, pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na blaszce, na papierze do pieczenia. Następnie bataty skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek oraz posypujemy solą i ziołami. Całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Z pieczonymi batatami idealnie komponuje się sos tzatziki, świeże warzywa, oliwki i świeże pomidory, ale tak naprawdę to od nas i naszej wyobraźni zależy, z czym połączymy to zaskakujące danie.
gol
fot. pixabay.com