Pomysły na lekkie dania latem - co jeść w upalne dni?
2021-06-17 09:31:12Gorące, a nawet upalne dni już zawitały na dobre do naszego kraju. Jak wiadomo pogoda ma silny wpływ na ludzi pod względem fizycznym i psychicznym. Słońce sprawia, że budzi się w nas energia i dobre samopoczucie. Wreszcie można poczuć ciepło i spędzać długie wieczory na dworze. Zaczynają się pikniki, grile i spotkania towarzyskie. Zmienia się także dieta ze względu na sezonowe warzywa i owoce. Latem przy wysokich temperaturach warto postawić na lekkie potrawy. Oto kilka pomysłów na dania, które można przyrządzić w upalne dni.
Śniadania w upalne dni
Pierwszym lekkim posiłkiem, aby dobrze zacząć dzień jest owsianka. Bardzo łatwa do zrobienia, do tego pożywna i smaczna. Może być zrobiona na mleku lub na wodzie z dodatkiem miodu. Aby smakowała lepiej można dodać masło orzechowe lub jogurt grecki i ulubione sezonowe owoce np. mango i maliny.
Kolejną pyszną propozycją są sałatki. W szczególności latem świetnie sprawdzi się owocowa. Wystarczy dodać ulubioną sałatę lub roszponkę, makaron (najlepiej penne), pomidorki koktajlowe, ogórka zielonego, winogron, mandarynkę i kawałki kurczaka lub w wersji vege tofu. Wszystko to zalać zielonym sosem, do którego wykonania potrzeba jogurt grecki, majonez, miód, koperek, pietruszkę, czosnek i ulubione ziołowe przyprawy. Wszystko to razem zblendować i sos gotowy!
Dla osób, które nie są zwolennikami śniadań sprawdzą się smoothie, czyli pyszne koktajle owoce, które będą zastrzykiem witamin na cały dzień. W blenderze dodajemy naszą bazę czyli wodę, mleko lub sok, a następnie wybrane owoce. Najlepiej sprawdzą się banany, truskawki, maliny, mango, brzoskwinie, papaje i jagody.
Trzeba pamiętać, że do tego napoju nie sprawdzą się kiwi, ponieważ po chwili koktajl zrobi się gorzki. W tym przypadku trzeba także unikać borówek, które naszą mleczną bazę zetną i zrobią się grudki.
Gorąco ci? Zjedz to na obiad!
Danie, które w pełni wykorzystuje potencjał warzyw to leczo. Jest to węgierska potrawa, która oryginalnie jest na smalcu i słoninie. W wersji na lekko zamiast tego można podsmażyć warzywa na odrobienie oliwy z oliwek. Warzywa, które będą nam potrzebne to pomidory, papryka i cukinia, opcjonalnie cebula. Dodatkowo można dodać kawałki kurczaka lub kiełbasy, a nawet tofu natomiast nie jest konieczne, ponieważ same warzywa absolutnie wystarczą. Potrawkę można zjeść samą lub z pieczoną, chrupką bagietką. Palce lizać!
Następnym pomysłem są nadziewne papryki i bakłażany. Farsz można zrobić z ryżu w sosie pomidoworowym i mięsem mielonym. W papryce odkrajamy górę, tak aby została "czapeczka", wydrążamy cały środek i pozbywamy się wszystkich pestek. Jeśli nadziewamy bakłażany to przekrajamy go wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy miąższ, aby powstały z warzywa łódeczki. Następnie dodajemy nasz farsz do papryk i przykrywamy je czapeczką, a bakłażany posypujemy żółtym serem. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika.
Jeśli mamy ochotę na coś wykwintnego to można zrobić wytrawną tartę z pomidorkami koktajlowymi, fetą i szparagami. Do tego będzie trzeba zrobić krucze ciasto na spód naszej tarty. Trzeba pamiętać o tym, że po wyrobieniu takiego ciasta należy schować go do lodówki na 1 godzinę. Wyłożyć ją na naszą blaszkę, ponakł, położyć folię aluminiową i wysypać na nią fasolę, aby obciążyła nasz spód i piec w piekarniku przez ok. 10-15 minut. W tym czasie robimy masę z 3 jajek, 500 ml śmietany 18%, sera pleśniowego, szczypty gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko to wylewamy na ciasto i kładziemy pokrojone szparagi, pomidorki i kawałki fety. Wkładamy spowrotem do piekarnika na 30 min. Kroimy na kawałki i obsypujemy szczypiorkiem. I voila! Gotowy pyszny obiad można śmiało podawać na każdym przyjęciu.
Wieczorne upały? Oto pomysł na kolację
Prostą, lekką kolacją tak samo jak i śniadaniem mogą być sałatki. Bardzo dobrą opcją będzie sałatka z tuńczykiem, do której wykorzystamy ulubioną sałatę i wszelkie warzywa, na które mamy ochotę. Można dodać kukrydzę, pomidory i ogórka, a wszystko zalać sosem vinegret.
Placuszki z cukini to kolejny pomysł na danie, które sprawdzi się o każdej porze dnia. Placuszki mogą być podawane z czymś lub być samodzielną przekąską. Składniki potrzebne to mąka pszenna, jajko, mleko, cukinie, cebula, koperek i oliwa a oliwek do podsmażenia. Cukinie należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odsączyć z niej z wodę, skroić cebulę i posiekać koperek. Wszystkie składniki razem dobrze zmieszać i uformowane placuszki kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni.
Zobacz także: Letnie przepisy z sezonowych warzyw - smaczne dania
Polecamy też: Dieta sezonowa na studencką kieszeń
AS
fot. pexels.com/Ella Olsson