Przepisy z kurkami
Jak przyrządzić kurki?
2018-08-20 09:54:53Sezon na kurki w pełni! Te smaczne grzyby nie bez powodu zyskują coraz większą popularność i są wykorzystywane w wielu przepisach kulinarnych. Z kurek można wyczarować naprawdę nietuzinkowe potrawy, które zachwycają prostotą oraz niecodziennym smakiem. Oto przepisy z kurek, które na pewno polubicie.
Kurki w śmietanie
Kurki (400 gram) dokładnie umyj, usuń zanieczyszczenia i odkrój (ewentualne) zepsute części. Grzyby odsącz delikatnie na ręczniku. Dużą cebulę pokrój na drobne kawałki. Na patelnię dodaj 3 łyżki masła i jedną łyżkę oleju rzepakowego. Wrzuć cebulę, dodaj sól i pieprz i smaż ją przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj kurki i smaż wszystko razem kolejne 10 minut. Następnie na patelnię wlej 3/4 szklanki śmietanki 18 lub 36 % i całość duś przez 10 minut pod przykryciem. Dodaj sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Kurki w śmietanie idealnie komponują się z mięsem, pieczywem lub makaronem.
Kurki z patelni
Grzyby (300 gram) dokładnie oczyść i umyj. Natkę pietruszki i 3 ząbki czosnku posiekaj w drobną kosteczkę. Cebulę pokrój na małe cząstki i wszystkie składniki wrzuć na patelnię. Dodaj 2 łyżki masła i 3 łyżki oleju. Cebulę, natkę pietruszki i czosnek podsmażaj przez 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj kurki i wszystko smaż jeszcze przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Kurki z patelni podawaj z bagietką lub grzankami.
Makaron z kurkami
Pierś z kurczaka dokładnie oczyść, umyj i pokrój na małe kawałki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę pokrój na małe kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wlej 4 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Smaż przez 10 minut. Dodaj kurczaka i smaż kolejne 10 minut. Następnie na patelnię wrzuć oczyszczone kurki (200 gram) i całość duś przez kwadrans. Dopraw solą, świeżym pieprzem i ziołami. Na koniec wlej 1/2 szklanki śmietanki 18 % i duż wszystko przez 2 minuty. Makaron ugotuj al dente i połącz z sosem. Posyp parmezanem i ziołami.
gol
fot. pixabay.com