Te surowce wykorzystywane przez browarników pomagają w tworzeniu kosmetyków! Poznaj ich właściwości
2020-03-25 08:24:29Estetyczny wygląd to dziś pogoń za długowiecznością. To właśnie świat gwiazd i celebrytów skłania do nieustannego dążenia do idealnego wizerunku jak również zobowiązuje do tego słuchaczki "Medyka" na kierunku technik usług kosmetycznych. Dzisiejsza wiedza w kosmetologii w połączeniu z zaawansowaną technologią pozwala na nieograniczone możliwości tworzenia skutecznych receptur komponentów mających na celu pielęgnację skóry.
Kosmetologia a przemysł browarniczy
Wpływ substancji aktywnych zawartych w surowcach, produktach oraz odpadach z przemysłu browarniczego na powłoki skórne oraz ich przydatność ma bardzo szeroki zakres. Uwzględniając właściwości składników do produkcji piwa takich, jak chmiel, słód jęczmienny czy drożdże przyjęto założenie, że są one źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym oraz bakteriostatycznym. Co więcej są one bogate w witaminy z grupy B oraz w olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy. Wykorzystywanie tych surowców ma znaczący wpływ na odblokowanie warstwy rogowej skóry, co usprawnia transport substancji aktywnych.
Wpływ chmielu na skórę
Chmiel zwyczajny jest bogaty w fitohormony, wywierające korzystny wpływ na metabolizm skóry i dlatego jest coraz częściej wykorzystywany w wyrobach przeciwstarzeniowych, określanych także ogólnie mianem anty-aging.
Wpływają one korzystnie na odnowę naskórka ale docierają także do głębszych warstw skóry. Rozszerzają naczynka krwionośne, zwiększają zdolność komórek do lepszego przyswajania substancji odżywczych a skóra staje się lepiej ukrwiona i odżywiona. Aktywują także produkcję kolagenu i elastyny, przeciwdziałając wiotczeniu skóry, wzmacniają jej strukturę i przyspieszają procesy regeneracji.
Zdrowotne właściwości jęczmienia
Jęczmień od starożytności znany z właściwości odżywczych i leczniczych. Zawiera przeciwutleniacze, witaminy takie jak B1, B2, B6, B12, C, E, oraz pierwiastki: żelazo, wapń, magnez i cynk.
Właśnie dzięki tym właściwościom jęczmień znalazł również swoje miejsce w kosmetyce. Ma wysoką zawartość beta karotenu, zatem potrafi w znaczący sposób poprawić ogólny koloryt cery. Można też przyrządzić z niego delikatny środek złuszczający, kojący i wygładzający suchą skórę. Jęczmień zawiera również duże ilości lizyny, która jest środkiem antybakteryjnym. Lizyna działa też przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz pomaga w leczeniu różnych problemów skórnych takich jak trądzik pospolity, egzema jak również atopowe zapalenie skóry.
Drożdże w kosmetykach
Drożdże zbudowane są w 40% z aminokwasów proteinogennych, peptydów i protein. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminę H (biotynę, zwaną także witaminą B7).
Drożdże to także źródło kwasu pantotenowego. Związek ten niezbędny jest do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów; przyspiesza gojenie ran, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu, hormonów i neuroprzekaźników, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Spośród witamin, mikroelementów i składników mineralnych drożdże zawierają witaminy B1, B2, B3, B5, B6, B9, kwas foliowy, inozytol i cynk, magnez, potas, siarkę, żelazo, miedź i chrom.
Cenne z punktu widzenia zastosowań w kosmetyce są także ich właściwości detoksykujące i oczyszczające, dlatego też hamują gruczoły łojowe ograniczając tym samym powstawanie nieestetycznych zaskórników.
--
Artykuł napisany przez mgr Agnieszkę Rudnik, nauczycielkę w szkole medycznej - Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych Nr 2 w Gdańsku Al. Hallera 17 czyli w tzw. MEDYKU, gdzie odbywa się kształcenie na kierunkach: technik farmaceutyczny, opiekun medyczny, technik masażysta, higienistka stomatologiczna, opiekunka dziecięca, technik usług kosmetycznych.
fot. Michael-T (za: pixabay.com)