Tłusty czwartek 2021: Przepisy na pączki i faworki dla łasuchów
2021-01-22 10:33:00Tłustym czwartkiem celebruje się zakończenie zimy i nadejście wiosny. Jest to święto ruchome. Zawsze wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ten dzień zaczyna również ostatni tydzień karnawału. Tradycyjnie świętowało się go sytą ucztą i zabawami. Teraz zazwyczaj kończy się na zjedzeniu kilku pączków. Podobny dzień świętowany jest we Francji i Wielkiej Brytanii we wtorek, w Niemczech w czwartek, w Norwegii w niedzielę oraz oraz w Rosji cały tydzień. Tłusty czwartek 2021 w Polsce wypada w dniu 11 lutego. Sprawdźcie, jak z tej okazji zrobić pączki i faworki.
Pączki - przepis
Kiedyś ludzie jedli tego dnia pączki wytrawne, jednak przez lata się to zmieniło i Od XVI wieku zaczęto robić je na słodko i nadal ten dzień kojarzy się nam ze słodkościami. Jednak kształt pączka jaki znamy pojawił się dopiero w XVIII wieku, kiedy ludzie do ich produkcji zaczęli używać drożdży. Gospodyni do jednego pączka wkładała migdał i ten kto go znalazł miał mieć szczęście na następny rok.
Składniki:
1kg mąki
10 dag drożdży
10-15 dag cukru
1/2 litra mleka
7 żółtek
1 jajko
sól
5-6 łyżek oliwy lub oleju rafinowanego ew. 10 dag masła
cukier waniliowy
1 kieliszek spirytusu
1- 1, 5 litra tłuszczu do smażenia (smalec, olej rafinowany)
Cukier puder do posypania
sok i skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę.Tłuszcz do smażenia stop w garnku. Deseczki do układania pączków oprósz mąką. Zrób rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 20 dag mąki i mlekiem. Gęstość rozczynu powinna być podobna do konsystencji śmietany. Zostawi do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Utrzyj jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i alkohol. Wyrabiaj to razem, aż ciasto będzie gładkie i będzie odstawało od ręki. Wlej powoli tłuszcz (4 łyżki oliwy lub oleju rafinowanego) i wyrabiaj jeszcze chwilę. Wyrównaj powierzchnię ciasta i zostawi w cieple do wyrośnięcia (10-15 minut). Gdy ciasto zacznie rosnąć, zacznij wyrabiać.
Nabierz łyżką małe porcje ciasta z miski. Palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu (1 łyżka oliwy lub oleju rafinowanego) kształtuj małe krążki, na środek nałóż ½ łyżeczki *nadzienia. Zlep dokładnie warstwy, uformuj kule i połóż na desce oprószonej mąką, przykryj ścierką.
Podgrzej tłuszcz do smażenia pączków. Żeby sprawdzić czy jest dobrze nagrzany wrzucamy kawałek ciasta. Gdy ciasto wypłynie i się zarumieni oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia. Wyrośnięte pączki weź na dłoń i omieć z mąki,następnie połóż na gorący tłuszcz. Przykryj i zacznij smażyć, pączki powinny swobodnie pływać. Gdy pączki zarumienią się to obróć je na drugą stronę. Gotowe pączki wyciągnij na papier kuchenny do odsączenia. Przesiej cukier puder i oprósz pączki.
*Nadzieniem może być dżem, konfitura (np. różana) lub budyń.
Chrusty / faworki - przepis
Popularne faworki to delikatne kruche ciastka w kształcie kokardek. Legenda mówi, że powstały przypadkiem, ponieważ pewien cukiernik niechcący wrzucił kawałek ciasta do oleju. Tradycja pochodzi z Niemiec i Litwy.
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
50 dag tłuszczu do smażenia
10 dag cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę zmieszaj ze śmietaną, zrób zagłębienie, dodaj żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj razem i wyrób jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie ciasto wałkuj partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Następnie pokrój nożem lub radełkiem na paski szerokości około 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek natnij w środku na długość 5-6 cm i przewiń. Rozgrzej tłuszcz. Żeby sprawdzić, czy jest dobrze nagrzany wrzucamy kawałek ciasta. Gdy ciasto wypłynie i się zarumieni oznacza to, że tłuszcz jest gotowy do smażenia. Ciasto omieć z mąki, włóż do tłuszczu i smaż z obu stron do zarumienienia. Wyciągnij na papier kuchenny, aby odsączyć i posyp cukrem pudrem.
Karolina Klińska
fot. Pixabay.com