Topinambur - jak smakuje i jak jeść ten zdrowy specyfik? Polecane przepisy
2021-01-19 15:25:08Topinambur powoli wraca na salony, a właściwie do naszych kuchni. Czym jest ta tajemnicza roślina, jak smakuje i co z niej przygotować? Dowiedz się z naszego artykułu.
Czym jest topinambur?
Topinambur – znany również jako słonecznik bulwiasty, gruszka ziemna czy karczoch jerozolimski – to roślinny krewny słonecznika zwyczajnego. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie z jego dobroci czerpali rdzenni Indianie z plemienia Topinamboore (stąd nazwa topinambur). Zawiera witaminy (A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę) oraz minerały (cynk, wapń, sód, żelazo, potas, fosfor, magnez).
Znany jest ze swoich właściwości obniżających poziom cukru we krwi i cholesterol, regulujących ciśnienie i pracę układu pokarmowego, zapobiegających chorobom jelita grubego, oczyszczających organizm, wspierających pracę układu nerwowego, a także wspomagających odchudzanie. Ze względu na prozdrowotne działanie, powinien stać się składnikiem Twojej codziennej diety.
Jak smakuje topinambur?
Smak topinamburu porównywalny jest z orzechami brazylijskimi czy karczochami. Delikatnie orzechowy i słodki. Słonecznik bulwiasty jest soczysty i może być spożywany na wiele sposobów – na surowo, gotowany, smażony czy pieczony. Już za chwilę przedstawimy kilka przepisów z topinamburem w roli głównej.
W aptekach dostępny jest również sok z bulw topinamburu, którego przyjmowanie zaleca się chociażby przy leczeniu hemoroidów, chorób jelita grubego, łuszczycy, oparzeń i owrzodzeń czy zapaleniu skóry, powiek albo spojówek. Znajdziesz go na przykład w ofercie Wapteka.pl.
Zupa krem z topinamburu
Składniki:
- 400 g topinamburu
- 100 g ziemniaków
- 100 g kalafiora
- 100 g korzenia pietruszki
- 1 biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlej oliwę i włóż pokrojony w kostkę por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól, dodaj oregano i podsmaż. Warzywa obierz ze skóry. Dodaj pokrojone w kostkę: ziemniaka, topinambur, pietruszkę. Podsmaż przez kilka minut. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Zblenduj na gładką zupę krem.
Sałatka z pieczonym topinamburem
Składniki:
- 200 g topinamburu
- 100 g jarmużu
- 100 g roszponki
- 100 g rukoli
- 1 gruszka
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Topinambur wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na ok. 0,5 cm plastry. Włóż do miski. Dodaj 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę granulowanego czosnku, odrobinę pieprzu i 1 łyżkę oliwy. Wymieszaj, by glazura pokryła topinambur i rozłóż plastry na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15-20 min w 200°C. Jarmuż, roszponkę i rukolę umyj i osusz. Na dnie miski przygotuj dressing z oliwy, octu, musztardy, miodu, soli, pieprzu i pozostałej 1 łyżeczki suszonego tymianku. Do powstałego sosu dodaj jarmuż, roszponkę i rukolę. Wymieszaj. Z gruszki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w większą kostkę. Tak samo pokrój ser. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Na zieleninie ułóż pieczony topinambur, gruszkę, ser i posyp słonecznikiem.
Mamy nadzieję, że nasze kulinarne propozycje zachęciły Cię do wypróbowania smacznego i zdrowego topinamburu.
Artykuł Partnera
fot. stock.adobe.com