Zupa z botwiny
Botwinka - przepis
2018-05-14 13:09:48Jedną z najsmaczniejszych, wiosennych zup jest zdecydowanie botwinka. Sezonowe nowalijiki trzeba jednak szybko wykorzystać, ponieważ dostępne są one jedynie na wiosnę, dlatego warto zadbać o to, aby zupa z botwiny zagościła na naszym stole. Przepis na botwinę nie jest trudny, a sama zupka na pewno rozpieści podniebienie każdego, kto jej spróbuje.
Zupa botwinka
Jedną z popularniejszych i smaczniejszych zup, która króluje wiosną jest pyszna zupa z botwiny. To pożywne danie jest uwielbiane przez Polaków nie bez powodu. Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem nie tylko dobrze smakuje, ale jest również zdrowa i sycąca.
Przepis na botwinę
Botwinę dokładnie myjemy. Liście i łodyki kroimy na małe kawałki. Buraczki obieramy ze skórki i również kroimy. 3 ziemniaki, cebulę, marchewkę i małą pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu. Dodajemy kilka listków laurowych, sól i pieprz. Po godzinie gotowania do zupy z botwiny dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz 3 łyżki śmietany. Uwaga! Śmietanę najpierw hartujemy, aby uniknąć grudek. Botwinkę podajemy z jajkiem gotowanym na twardo, odrobina śmietany i koperkiem.
gol
fot. pixabay.com