Blok czekoladowy – PRLowski przysmak
2008-08-08 15:58:27Składniki:
- 1 szklanka cukru (w zależności od upodobań)
- 1 kostka masła (250 g)
- 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
- 2-3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- opakowanie "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku
- suche wafle lub herbatniki
- bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, morele, sezam, suszony ananas (wg uznania)
Czas przygotowania:
20 minut - czas potrzebny na przygotowanie
Do zrobienia ciasta potrzebujemy duży garnek. Na początku rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajemy cukier, wodę, kakao, i cukier waniliowy, wszystko razem dokładnie mieszany i odstawiamy na parę minut aby się ostudziło. Kolejnym krokiem jest wsypanie mleka w proszku, całość należy dokładnie wymieszać, tak aby zlikwidować wszystkie powstałe grudki. Do masy dodajemy według uznania bakalie, pokruszone herbatniki lub wafle. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy do takiego naczynia, który nada nam ciastu odpowiedni kształt, ja zazwyczaj wybieram głęboką miskę. Wkładamy do niej worek foliowy (aby ciasto nie przykleiło się do naczynia) i przelewamy ostudzoną masę. Uklepujemy i ugładzamy. Wstawiamy do lodówki na około 6 godzin i gotowe. Dziewczyny, to ciasto zawsze się udaje!
Magdalena Kamyszek
(magdalena.kamyszek@dlastudenta.pl)