Ciastka cynamonowe
2007-11-22 19:18:15Podaję zatem przepis:
- 1 kg mąki
- 2 kostki masła (margaryny)
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- cynamon (wg uznania)
- gałka muszkatołowa (wg uznania)
Dla bardzo stęsknionych za świętami polecam też odrobinę przyprawy do pierników. Przystępujemy zatem do pracy:
1. Ze wszystkich tych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut by stwardniało.
2. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy.
3. Wykrajamy ciasteczka foremkami i układamy na blaszce do pieczenia. Żeby nie było problemów ze zdjęciem upieczonych ciasteczek proponuję wysmarować blachę tłuszczem i posypać odrobiną mąki, którą rozprowadzamy na całej powierzchni uderzając z wyczuciem od spodu blaszkę.
4. Pieczemy około 20 minut w temp 180 st. C w termoobiegu.
Ozdabiamy ciasteczka według uznania – lukrem z cukru pudru i odrobiny wody, gotową polewą czekoladową lub niczym – bez przyozdobień też są znakomite. Smacznego!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)