Ciastka owsiane
2007-11-21 18:06:52Kiedy wpadają do mnie znajome, najczęściej częstuje je ciastkami owsianymi własnej roboty. Jedna z nich nie mogła uwierzyć, że sama potrafię je zrobić. Tymczasem ich przyrządzenie jest bardzo proste. Ważną zaletą tych ciastek jest to, że szybko się je przygotowuje. Ledwie 15 minut. Lecz przede wszystkim są bardzo tanie. Słodycze też mogą być zdrowe, bo płatki owsiane i kakao zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych!
Ważne! Nie trzeba ich piec.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 4 duże łyżki masła,
- 5 łyżek wody,
Wszystkie składniki należy wymieszać w garnku na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Czasem dodaję do niej rodzynki, można dodać orzechy. Tej masy nie trzeba gotować, ale musi być plastyczna. Po zdjęciu garnka z ognia, masę układać łyżką na talerzu formując płaskie ciasteczka. Ich wielkość zależy od nas. Pozostawiamy je do zastygnięcia, niekonieczne w lodówce.
Są pyszne! Tak twierdzą moje znajome. Osobiście nieskromnie się z nimi zgadzam.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)
Ważne! Nie trzeba ich piec.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 4 duże łyżki masła,
- 5 łyżek wody,
Wszystkie składniki należy wymieszać w garnku na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Czasem dodaję do niej rodzynki, można dodać orzechy. Tej masy nie trzeba gotować, ale musi być plastyczna. Po zdjęciu garnka z ognia, masę układać łyżką na talerzu formując płaskie ciasteczka. Ich wielkość zależy od nas. Pozostawiamy je do zastygnięcia, niekonieczne w lodówce.
Są pyszne! Tak twierdzą moje znajome. Osobiście nieskromnie się z nimi zgadzam.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne ciastka owsiane ciasteczka kulinaria gotowanie