Ciasto marchewkowe - prosty przepis
Przepis na ciasto marchewkowe
2018-03-13 11:43:16Marchewka kojarzy się nam raczej z daniami wytrawnymi, ewentualnie salatką lub zdrowym sokiem. Mało kto próbował zrobić ciasto marchewkowe, które dla wielu osób wydaje się dość dziwne. Obawy jednak warto odłożyć na bok, ponieważ ciasto z marchewki jest nie tylko pyszne, ale zachwyca również swoim niecodziennym smakiem i lekkością. Oto przepis na ciasto marchewkowe, które na pewno pokochacie.
Marchewkowe ciasto
Jednym z najbardziej smacznych deserów, które zaskakuje swoim aromatem i smakiem jest wlaśnie ciasto marchewkowe. Jego tajemnica tkwi w tym, że marchewka nadaje mu cudowną miękkość, która sprawia, że ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dodatek cynamonu i przypraw korzennych sprawia, że marchewkowe ciasto zaskakuje swoim aromatem i zdecydowanie można się od niego uzależnić, ponieważ jego smak jest zaskakujący. Placek marchewkowy najbardziej znany jest w Wielkiej Brytani, gdzie każda gospodyni potrafi upiec w kilka chwil cudowne ciasto z marchewki, które kojarzy się z prawdziwym, smacznym deserem, który wiedzie prym w krajach anglosaskich
Przepis na ciasto marchewkowe
Ważne jest, aby przepis na ciasto marchewkowe nie był skomplikowany, a deser można było zrobić w dosłownie kilka chwil. Oczywiście podstawą w przepisie jest dobra marchew, która nie może być absolutnie gorzka, dlatego przed skrojeniem jej ważne jest, aby spróbować, czy smakuje ona dobrze. W misce ubijamy ze szklanką drobnego cukru 2 jajka, następnie dodajemy 1/2 szklanki oleju. W drugiej misce mieszamy ze sobą 150 gram mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, łyżkę przyprawy korzennej oraz łyżeczkę cynamonu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy skrojone na tarku 4 marchewki, 1/2 szklanki pokrojonego ananasa i 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto marchewkowe z piekarnika i czekamy, aż wystygnie. W misce mieszamy ze sobą serek śmietankowy, 3 łyżki cukru pudru i odrobinę miodu. Możemy dodać również łyżkę soku z cytryny. Ciasto smarujemy śmietankową masą i ozdabiamy wedle uznania.
gol
fot. pixabay.com