Ciasta i desery - Kulinaria

Ciasto z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe

2018-05-23 11:34:57

Jedną z najbardziej charakterystycznych roślin wiosennych, z których można wyczarować przeróżne desery jest rabarbar. Może trochę niedoceniany, jest zdecydowanie świetnym składnikiem wielu słodkich potraw, kompotów czy wypieków. Ciasto rabarbarowe nie bez powodu uwielbiane jest przez dzieci i dorosłych, a jego smak przypomina nam beztroskie dzieciństwo i tradycyjne, domowe wypieki. Oto przepis na ciasto rabarbarowe, które na pewno polubicie.

Ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe zawdzięcza swój niezwykły smak ciastu, które jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach Przygotowuje się je stosunkowo szybko, niestety...bardzo szybko znika z pola widzenia, bo uwielbiają je zazwyczaj wszyscy domownicy. Cały sekret ciasta z rabarbarem tkwi w długim "marynowaniu" rabarbaru w soku z cytryny i cukrze. Dzięki temu nasze ciasto jest mocno kwaskowate ale i słodkie.

Przepis na ciasto z rabarbarem

Do miski wsypujemy około 350 gram mąki tortowej i 3/4 kostki zimnego masła, szklankę drobnego cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie siekamy i łączymy ze sobą. Dodajemy 3 żółtka i całość jeszcze raz mieszamy, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Ciasto wsadzamy na godzinę do lodówki.

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy szklanką cukru i kilkoma łyżkami soku z cytryny. Rabarbar marynujemy przez około godzinę w lodówce.

Do miski wsypujemy szklankę brązowego cukru, 2 łyżeczki wiórków kokosowych i szklankę mąki. Dodajemy 1/3 kostki zimnego masła i palcami rozdrabniamy ciasto na kruszonkę.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim blaszkę posmarowaną masłem. Zapiekamy je przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto, na którym układamy odcedzony rabarbar. Ciasto z rabarbarem posypujemy kruszonką i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z bitą śmietaną i lodami lub posypujemy cukrem pudrem.

Lubisz gotować? Sprawdź ofertę na szybkowary: https://www.taniomania.pl/t/szybkowary-tefal

gol

fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: rabarbar, ciasto, przepis
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Przepis na domowy krem czekoladowy
Przepis na domowy krem czekoladowy

Domowa nutella jest pyszna, pożywna...i smakuje rewelacyjnie!

Sorbet z mango
Sorbet z mango

Sorbet z mango to pyszna przekąska na upały.

Lody domowe
Lody domowe

Chcesz zrobić pyszne, domowe lody? Oto proste przepisy, które pokochasz!

Polecamy
Oto najpopularniejsze słodycze świata!
Oto najpopularniejsze słodycze świata!

Zobaczcie najpopularniejsze słodycze świata!

Udany tort w 15 minut?
Udany tort w 15 minut?

Wbrew pozorom, przygotowanie iście królewskiego deseru wcale nie musi kosztować nas wiele czasu.

Ostatnio dodane
Przepis na domowy krem czekoladowy
Przepis na domowy krem czekoladowy

Domowa nutella jest pyszna, pożywna...i smakuje rewelacyjnie!

Sorbet z mango
Sorbet z mango

Sorbet z mango to pyszna przekąska na upały.

Konkurs Ziaja
GaleriaŁucznik.pl
Galeria Łucznik W ofercie GaleriaŁucznik.pl: maszyny do szycia, maszyny do szycia tradycyjne, maszyny do szycia elektroniczne. Dodatkowe akcesoria takie jak overlocki, cały zestaw narzędzi i dodatków oraz przybory do szycia ręcznego. Dodatkowo na GaleriaŁucznik.pl znajdziesz Sprzęt AGD.