Co zrobić, aby na co dzień gotować bardziej ekologicznie?
2023-01-04 12:17:41Ekologiczny styl życia cieszy się obecnie niesłabnącym zainteresowaniem. W trosce o środowisko coraz więcej osób decyduje się m.in. na przeprowadzenie rewolucji w kuchni. Jakie kroki należy podjąć, aby gotować w sposób zrównoważony i sprzyjający przyrodzie?
Zobacz też: Dlaczego nie powinno się zasypiać przy włączonym świetle?
Wyrzucenie starych garnków
O jakości i smaku przygotowywanych potraw decyduje mnóstwo czynników. Wśród znajduje się również stan naczyń, w których gotuje się jedzenie. Stare, przypalone garnki przyczyniają się do zatruwania żywności niebezpiecznymi związkami. W celu uniknięcia takiej sytuacji warto regularnie czyścić wykorzystywany na co dzień sprzęt albo wymienić go na nowy. Nowoczesne, ekologiczne urządzenia są wyposażone w przyrządy znacznie ułatwiające pracę. Przykładowo niektóre z nich posiadają mierniki, które pokazują, ile wody wystarczy do ugotowania konkretnego produktu czy też porcji posiłku.
Robienie świadomych zakupów
Świadome zakupy stanowią podstawę ekologicznego gotowania. Niektóre produkty, w tym różnego rodzaju konserwy oraz dania z puszek, posiadają zwykle długie daty ważności. Z tego powodu kupowanie ich w większych ilościach podczas promocji może być bardzo opłacalne pod względem finansowym. Tej zasady nie powinno się jednak stosować w odniesieniu do świeżych warzyw, owoców oraz mięs. Tego rodzaju artykuły bardzo szybko się psują, dlatego robienie z nich zapasów mija się z celem. Wybierając się do supermarketu albo na targ, warto mieć przy sobie szczegółową listę zakupów, aby ograniczyć liczbę zbędnych artykułów.
Wykorzystywanie resztek jedzenia
W niektórych kręgach mówi się o tym, że prawdziwy kucharz potrafi ugotować niezwykłe potrawy, mając do dyspozycji niewielki wybór produktów. Tę metodę można wykorzystać również na co dzień. Przed wyrzuceniem resztek z obiadu warto zastanowić się, jakie danie uda się z nich zrobić przy najbliższej okazji. Przykładowo warzywa przerabia się często na zupę krem, mięso na potrawkę, a lekko czerstwe pieczywo na smaczne tosty. Możliwości jest mnóstwo, a jedyne ograniczenie stanowi wyobraźnia.
Rezygnacja z plastiku
W ekologicznym gotowaniu istotna jest też rezygnacja z plastikowych akcesoriów. Zamiast nich do przechowywania żywności doskonale sprawdzą się słoiki, które zostają po innych produktach. Wystarczy tylko porządnie je umyć i można ponownie cieszyć się ich użyciem. Część osób dodatkowo ozdabia je w kreatywny sposób, aby pasowały do wnętrza kuchni. W kwestii ograniczenia ilości plastiku dobrze jest pamiętać też o unikaniu foliowych reklamówek. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w dużą, solidnie wykonaną torbę materiałową, która z pewnością posłuży przez co najmniej kilka lat.
WG
fot. pexels
Źródło: viva.pl