Czy garcynia kambodżańska powoduje skutki uboczne?
2015-04-08 11:34:54Garcynia kambodżańska to jeden z gatunków drzew rosnących w klimacie tropikalnym, wykorzystywany w celach leczniczych. Co warto wiedzieć o tej roślinie? Jakie objawy uboczne mogą się pojawić w trakcie jej stosowania?
Z garcynii kambodżańskiej (Garcinia cambogia), wiecznie zielonego drzewa, a dokładniej – z jego owoców, sporządza się ekstrakt owocowy. W medycynie naturalnej wykorzystuje się go jako lekarstwo. Wiele osób sięga po ekstrakt, gdyż pomaga on w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Wszystko dlatego, że garcynia to cenne źródło kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który daje uczucie sytości, ponieważ sprzyja syntezie i magazynowaniu glikogenu w wątrobie.
Choć garcynia kambodżańska może być skuteczna w walce z dodatkowymi kilogramami, nie wolno zapominać, że mówi się też o jej skutkach ubocznych. Czy osoby chcące rozpocząć dietę i wspierać się wyciągiem z garcynii rzeczywiście powinny się obawiać? Co wiadomo o tej roślinie? Jakie są fakty, jeśli chodzi o skutki uboczne zażywania garcynii?
Kliknij i zakup najlepszy wyciąg z garcyni kambodżańskiej
Jak powstaje ekstrakt z garcynii?
By powstał ekstrakt z owoców garcynii, z wiecznie zielonych drzew rosnących w tropikalnych częściach Azji trzeba zebrać owoce. Najcenniejsza jest skórka – to właśnie ją się suszy. Zanim garcynii zaczęto używać do celów leczniczych, miejscowi używali jej jako przyprawy, dodawanej m.in. do mięsa czy ryb. Wówczas nie stosowano jeszcze nowoczesnego procesu pozyskiwania ekstraktu.
Współcześnie produkcja ekstraktu z owoców garcynii kambodżańskiej wygląda inaczej. Aby dało się go wykorzystać na dużą skalę, niezbędne jest użycie środków konserwujących. To dzięki nim możliwe jest przetransportowanie produktu na duże odległości i oferowanie ekstraktu klientom indywidualnym. Ponieważ brakuje szczegółowych regulacji co do tego, ile środków konserwujących ma przypadać na konkretną ilość substancji czynnej, prawdopodobnie nie wszyscy producenci oferują tak samo skuteczny produkt takiej samej jakości. Być może właśnie dlatego część konsumentów skarży się na skutki uboczne po zażyciu garcynii kambodżańskiej.
Substancja czynna w garcynii kambodżańskiej
Jak wspomniano, substancją czynną pomocną w utracie zbędnych kilogramów jest kwas hydroksycytrynowy (HCA). Jego zawartość w przygotowanym ekstrakcie bywa różna – niekiedy producenci oferują ekstrakt zawierający tylko do 30% substancji czynnej. To niestety za mało, by okazał się on skuteczny.
Zbyt mała ilość substancji czynnej z połączeniu z dużą ilością konserwantów może powodować skutki uboczne. Z jakimi konsumenci najczęściej zgłaszali się do lekarza? Oprócz bólu głowy, niepokoju czy bezsenności u części pacjentów zaobserwowano wysypkę, inni skarżyli się na biegunkę. Warto zauważyć, iż wymienione objawy nie muszą być wynikiem działania słabego produktu.
Co się dzieje w organizmie, gdy chudniesz?
Przejście na dietę i zażywanie suplementów diety wspomagających przemianę materii prowadzą do szeregu zmian w organizmie. Wszystkie powyższe skutki uboczne mogą być związane z modyfikowaniem trybu życia. Za sprawą garcynii odczuwa się sytość, więc sięga się po mniejsze porcje żywności, do czego żołądek nie jest przyzwyczajony.
Zmiana diety i regularne zażywanie posiłków mogą spowodować przypływ energii, ten zaś – prowadzić do problemów z zasypianiem lub wywoływać niepokój. Nie bez znaczenia jest też to, iż większość pacjentów przestaje się skarżyć na wspomniane dolegliwości już po kilku dniach. To znak, że organizm przyzwyczaił się do zmian.
Dawka ma znaczenie
Wystąpienie skutków ubocznych bywa również związane ze stosowaniem niewłaściwej dawki preparatu. Przyjmuje się, że osoba dorosła może bezpiecznie zażyć do 2800 mg HCA na dzień. W przypadku wspomagania organizmu w walce ze zbędnymi kilogramami taka dawka jest nawet za duża. Przyjmuje się, że wystarczająca dobowa dawka to 1000 mg substancji czynnej – dwie tabletki po 500 mg.
Kto mimo wszystko powinien zrezygnować z przyjmowania preparatu? Z całą pewnością osoby poniżej 18. roku życia. Z uwagi na brak szczegółowych danych po garcynię kambodżańską nie powinny też sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Preparatu nie zaleca się ponadto diabetykom, gdyż może on obniżyć poziom cukru we krwi. Pacjenci zażywający leki powinni przez rozpoczęciem suplementacji skonsultować się ze swoim lekarzem.
Jaki suplement wybrać?
Ponieważ na rynku dostępnych jest wiele suplementów, trudno wybrać najlepszy. Jednak z całą pewnością na kilka kwestii warto zwrócić szczególną uwagę. Pierwsza z nich to dawka – jedna tabletka powinna zawierać maksymalnie 500 mg substancji czynnej. Dzięki temu preparat będzie nie tylko skuteczny, lecz także bezpieczny.
Po drugie, lepiej wybrać suplement bez konserwantów lub z niewielką ich ilością. W celu uzyskania jeszcze lepszego efektu można sięgnąć po produkt wzbogacony innymi substancjami o potwierdzonym działaniu, które pomagają w zrzuceniu kilogramów. Są to np.: ekstrakty z zielonej herbaty, yerba mate albo guarany, kofeina.
Kliknij tutaj, by kupić wyciąg z garcyni kambodżańskiej bez konserwantów
mat. pras.