Zdrowie - Kobieta

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2015-01-22 12:34:03

Będąc na diecie nawet nie spoglądamy w jego stronę. Ci, którzy nie muszą się odchudzać zazwyczaj nie poprzestają na jednej łyżeczce i nawet nie zdążą się zorientować, kiedy ujrzą denko słoika. Słodkie, kuszące i smaczne masło orzechowe. Mały grzeszek czy może warte grzechu?

W naszej świadomości tkwi powszechny mit, że masło orzechowe jest niezdrowe, tłuste i tuczące. Właśnie! Mit! Naukowcy udowodnili, że ten przysmak ma więcej zalet niż wad i jest korzystny nawet w diecie odchudzającej!

Masło orzechowe produkowane jest z orzeszków arachidowych, czyli ziemnych (zwanych także fistaszkami). Orzeszki poddawane prażeniu w ponad dwustu stopniowej temperaturze. Proces ten powoduje, że zmieniają one kolor z białego na lekko brązowy. Dobrej jakości masło składa się z 90% orzechów i tylko takie powinniśmy wybierać. Pozostałe 10% to zazwyczaj dodatki w postaci cukru, które to zapewne powodują protesty dietetyków. Biorąc jednak pod uwagę zalety samych orzechów, ta mała wada nie jest aż tak rażąca. Nie bez znaczenia jest też fakt, że masło w XIX wieku wynalazł… lekarz!

Ojczyzną masła orzechowego są Stany Zjednoczone. Tradycja jego wykorzystania silnie zakorzeniła się także w Holandii, skąd przywędrowała także i do nas. Smakołyk jest zazwyczaj wykorzystywany do smarowania pieczywa i tostów, ale także świetnie nadaje się do kremów i pieczenia.

Niepozorna kopalnia wartościowych składników

Orzechy arachidowe to bogactwo kwasu oleinowego, i innych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także źródłem lekkostrawnego białka pochodzenia roślinnego, które nasz organizm potrafi z łatwością przyswoić. Białko stanowi podstawowy budulec mięśni oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Arachidowe białko jest w szczególności polecane w diecie wegetariańskiej. Jest ono pełnowartościowym zamiennikiem białka zwierzęcego. Masło orzechowe powinni także polubić sportowcy. Złożone węglowodany, białko i duża ilość witamin z grupy B zapewni odpowiednią gospodarkę energetyczną podczas treningu, a ponadto przyczyni się do budowania masy mięśniowej.

Jeśli mowa o witaminach, trzeba też wspomnieć, że niepozorne fistaszki, oprócz witamin z grupy B, zawierają także duże ilości witaminy A i E, magnezu, potasu, kwasu foliowego i niacyny. Dzięki temu,wpływają na prawidłowy rozwój kości, pracę oczu, układu krążenia i nerwowego.

Komplet mikro i makroelementów wraz ze wspomnianymi wcześniej nienasyconymi kwasami i białkiem powodują prawidłowy przebieg metabolizmu oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Dlatego też masło orzechowe jest polecane i dużym i małym – odpowiada za prawidłowy wzrost, usprawnia pracę mózgu, buduję tkankę mięśniową i obniża zły cholesterol. Orzeszki mogą nawet przyczyniać się do zwalczania infekcji. Naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili także, że podjadanie fistaszkowego masła pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca.

Kalorie nie takie straszne

Gdy popatrzymy na etykietkę tego smakołyku, możemy się załamać, ze w 100 gramach jest prawie 700 kalorii. W niektórych dietach to prawie całodniowy przydział energetyczny! Nie trzeba się tym jednak aż tak przejmować, gdyż nie są to puste kalorie i przyniosą więcej korzyści niż nadprogramowych kilogramów. Ponadto są to węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają energię i na długo gwarantują uczucie sytości. A dzięki temu unikniemy także chęci sięgania po niezdrowe przekąski. Masło orzechowe ma tą zaletę, że nie zawiera szkodliwych tłuszczy trans, nasyconych kwasów tłuszczowych i innych szkodliwych dodatków. Co więcej, zawarte w orzeszkach kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii i przyspieszają jego spalanie. Dzięki temu możemy nawet utracić kilka zbędnych kilogramów!

Orzechy to nie czekolada!

Cudne zalety tego przysmaku nie są dla nas przyzwoleniem do codziennego zjadania całego słoiczka. W nadmiarze wszystko szkodzi. 2-3 łyżeczki zdecydowanie wystarczą, aby w pełni cieszyć się jego smakiem i dobroczynnymi właściwościami. Pamiętajmy tez, że masło orzechowe musi być…orzechowe, czyli w swoim składzie zawierać głównie orzechy. Nie mylmy go także z popularnym masłem czekoladowym, które także zawiera orzechy. Wszystkim znany czekoladowy krem ma niewiele wspólnego z prawdziwym masłem orzechowym.

Katarzyna Pruś
fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: orzechy arachidowe, masło orzechowe, orzeszki ziemne, fistaszki, białko roślinne
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Błąd [0]
    Emilia
    2018-09-09 12:08:09
    Najlepsze masło orzechowe to takie z 90% orzechów? Dlaczego? Używam takiego 100% orzechów i uważam, że to jest najlepsze.
Zobacz także
Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

warzywa i owoce z witaminą D
Jakie owoce mają najwięcej witaminy D?

Sprawdź, czy owoce i inne produkty spożywcze mogą być dobrym źródłem witaminy D!

Polecamy
Ranne ptaszki i nocne marki
Ranny ptaszek czy nocny marek? Poznaj swój chronotyp

Dowiedz się, czy jesteś skowronkiem, czy sową.

zabiegi SPA
Narty i wellness

Urlop narciarski jest typowo aktywnym wypoczynkiem. Podczas zjazdów na stoku spalamy średnio 3000 kalorii!

Polecamy
Ostatnio dodane
Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.