Czym się różnią poszczególne naczynia do zapiekania?
2020-09-30 14:48:07Planujesz zrobić ciasteczka? Chleb? Zapiekankę? Będziesz potrzebować naczynia do zapiekania. Jeśli masz problem z wyborem tego odpowiedniego, to dziś dowiesz się, czym różni się to wykonane ze szkła, ceramiki i metalu.
Szkło
Szkło jest surowcem niereaktywnym, co oznacza, że żywność nie odbiera żadnych zalegających smaków ze szklanego naczynia do pieczenia. Ponadto zatrzymuje ciepło lepiej niż to z metalu, jest zatem idealne w przypadku zapiekanek, pieczeni i lazanii.
Nigdy nie podgrzewaj szkła na płycie kuchennej, ponieważ może się ono rozbić. Uważaj również, aby nie przenosić lodowatego szkła do gorącego piekarnika. Nie dość, że możesz sobie zrobić krzywdę, to na dodatek potencjalnie uszkodzisz piekarnik!
Naczynie żaroodporne prostokątne 7l. Źródło: Prymus AGD - https://prymusagd.pl/gotowanie/naczynia-zaroodporne/naczynia-do-zapiekania
Ceramika
Ceramiczne naczynia do pieczenia zachowują się bardzo podobnie do szkła. Dzięki swojej powłoce nie pozostawiają śladów po myciu. Charakteryzują się też dobrym przewodnictwem cieplnym.
Nie sposób też nie wspomnieć o tych, że ceramika najzwyczajniej w świecie prezentuje się estetycznie. Rynek oferuje wiele modeli w szerokiej gamie kolorów i wzorów, które mogą być prawdziwą wizualną atrakcją na stole.
Podobnie jak szkło, ceramiczne naczynia do pieczenia są wrażliwe na ekstremalne zmiany temperatury, więc nie umieszczaj gorącego naczynia w zimnej wodzie. Wspomnimy też, że dzięki niej zrobisz najlepsze zapiekanki!
Metal
Metal szybko się nagrzewa i jest lepszym przewodnikiem ciepła niż szkło. Oznacza to, że Twoje jedzenie będzie miało bardziej rumiany kolor i chrupiące brzegi. Pamiętaj, że aluminium lub stal reagują z kwaśnymi potrawami, więc w ich przypadku unikaj pomidorów i cytrusów. Cięższe naczynia z metalu szybciej upieką wszystko, co jest w środku. Lżejsze będą na to potrzebować więcej czasu.
Wybierz metal na wypieki, takie jak chleb, batoniki lub ciastka. Będzie również idealny, chociażby w przypadku pieczeni rzymskiej.
Podsumowanie
Jak widać, istnieje wiele istotnych różnic między poszczególnymi naczyniami do zapiekania. Wówczas można zastanowić się nad tym, dlaczego tak naprawdę musisz wybierać tylko jedno z nich? Dobrze wyposażona kuchnia uwzględnia kilka blach na wiele okazji, przez co nie będziesz musiał martwić się tym, że nie masz pod ręką tej odpowiedniej. Dlatego, jeśli w kuchni przesiadujesz dużo czasu, nie zastanawiaj się dłużej!
Artykuł Partnera
fot. materiały Partnera / unsplash.com