Dania kuchni hiszpańskiej, które pokochasz
2017-09-28 11:33:03Co jada się w słonecznej Hiszpanii na śniadanie, obiad i kolację? Jaki jest najpopularniejszy hiszpański deser? Nawet jeśli aktualnie nie możesz wyjechać na wakacje i spróbować tych potraw na miejscu, warto dowiedzieć się, co oferuje menu mieszkańców tego pięknego, interesującego kraju. A może nawet spróbujesz odtworzyć je we własnej kuchni? Czytaj dalej!
1) Tortilla espańola lub tortilla de patatas
Hiszpańskie śniadanie to najczęściej słodki rogalik z kawą albo zwyczajna kanapka z dżemem czy serem. Co ciekawe, Hiszpanie nie mają w zwyczaju pakowania na chleb kilku składników, tak jak ma to miejsce u nas - jeśli bocadillo je się z szynką, to znajduje się w niej szynka i nic więcej. Ale istnieje także inna propozycja śniadaniowa, i jest nią właśnie tortilla espańola - czyli omlet z ziemniakami. Ugotowane ziemniaki podsmaża się z cebulą i kawałkami szynki, i dodaje je do roztrzepanych jajek. Omlet hiszpański jest bardzo obfity i sycący, dlatego też równie często serwuje się go jako danie główne na obiad czy kolację.
2) Gazpacho
Pomidorowy chłodnik, który odegrał istotną rolę w kultowym filmie Pedro Almodovara "Kobiety na skraju załamania nerwowego", jest pyszny i łatwy do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są warzywa, oliwa, kawałek suchego chleba, sól i pieprz. Wszystkie składniki blenduje się i chłodzi, a wariacji dania jest bardzo dużo w zależności od regionu.
3) Paella
To potrawa jednogarnkowa, którą przygotowuje się z użyciem ryżu, szafranu i owoców morza. Przy komponowaniu paelli ma się dużą dowolność - można dorzucić do niej groszek, mięso kurczaka czy paprykę. Ważne, by gotować ryż z innymi składnikami, aby smaki odpowiednio się przegryzły i połączyły. Hiszpanie uwielbiają owoce morza - książki kucharskie w tym kraju pełne są przepisów na dania z ich wykorzystaniem.
4) Patatas bravas
Proste danie ze smażonych ziemniaków podawanych z ostrym paprykowym sosem. Przygotowanie jest banalne, a efekt pyszny, choć niestety kaloryczny. Przed smażeniem najlepiej jest przetrzymać obrane ziemniaki w zimnej, osolonej wodzie, co doda im chrupkości, a do przygotowania sosu wykorzystać oliwę i liść laurowy.
5) Flan
To bardzo elegancki deser przygotowywany w piekarniku. Do budyniu wykorzystuje się mleko, jajka i wanilię, a sos zazwyczaj jest karmelowy. Do upieczenia flanu nie jest potrzebna mąka - to dobra informacja dla osób przebywających na diecie bezglutenowej lub unikających pszenicy. Deser można podawać zarówno w kokilkach, jak i w kawałkach, po wyjęciu ze zwyczajnej blaszki.
Powyższe przykłady są zaledwie skromną zajawką wyjątkowo bogatej oferty kuchni hiszpańskiej, ale z pewnością zachęcają różnorodnością.To jak? Dasz im szansę? ĄBuen provecho!
MŚ
fot. pixabay.com/EstudioWebDoce