Z kulinarnego bloga - Kobieta

Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni

2015-10-06 14:46:15

Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby. Jednak w tym sezonie, póki co, pogoda nie sprzyjała grzybiarzom. Suche lato, a potem szybkie nastanie chłodów spowodowały, że grzyby nie obrodziły. Dlaczego jednak warto zadbać, aby mimo tych przeciwności, nie zabrakło ich w naszej kuchni?

Jakie grzyby – taka potrawa
Grzyby w kuchni polskiej są od dawna bardzo chętnie wykorzystywane – szczególnie doceniamy je za szlachetny, wyjątkowy smak i oryginalny aromat. Sposobów podania grzybów jest bardzo wiele. Na ich bazie tworzymy bardzo popularne w Polsce zupy i kremy grzybowe – dlaczego robić to tylko od święta? Grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów, klusek, a także składnik nadzienia do mięs. Przygotowane na ich bazie sosy mają bardzo głęboki smak i niesamowity aromat. Co zbieramy najchętniej? Borowiki szlachetne, podgrzybki i opieńki – te odmiany grzybów bezsprzecznie królują w polskiej kuchni. Nieco rzadziej spotykamy rydze, a szkoda, gdyż smażone na maśle smakują wybornie. Nie zapominajmy o wyśmienitej przekąsce, jaką są grzybki marynowane – idealnie do tego nadają się m.in. borowiki, kozaki, opieńki i maślaki.

Smaczna alternatywa
Co zatem zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na pyszny sos lub zupę, a w lesie grzybów jak na lekarstwo? Najlepszym rozwiązaniem są suszone grzyby, która zostały w spiżarni po zeszłorocznych zbiorach. Jeśli takowych nie posiadamy, musimy poszukać smacznej alternatywy. Na rynku dostępne są gotowe sosy grzybowe i pieczarkowe w słoiczkach, dzięki którym szybko przygotujemy pyszne i treściwe dania – zaznacza Urszula Giża, ekspert marki Tarmak. - Zwróćmy uwagę, aby wybierać produkty bez konserwantów, które są nie tylko smaczniejsze, ale także dużo zdrowsze, zwłaszcza od tych popularnych „w proszku”– dodaje ekspert.

Grzybowe inspiracje świata

Wyjątkowy smak grzybów sprawia, że są one nieocenionym składnikiem wielu kuchni świata. Popularna w Polsce kuchnia chińska chętnie wykorzystuje grzyby mun, które charakteryzują się nie tylko delikatnością, ale także nieprzeciętnymi walorami zdrowotnymi – poprawiają krążenie krwi i pomagają w walce z chorobami układu oddechowego. Podobnie w przypadku tajskich przysmaków – tu grzyby stanowią częsty element zup, np. krewetkowej. Grzyby są również nieodłącznym elementem aromatycznej kuchni włoskiej. Klasyczna pizza funghi lub penne con funghi to potrawy, które zachwycają podniebienia smakoszy całego świata. Wykwintna kuchnia francuska nie mogłaby się obyć bez trufli, których wysoka cena całkowicie rekompensowana jest przez ich niepowtarzalny, wyrafinowany smak.

 

IP/JM

Słowa kluczowe: grzyby, las, zupa, sos, aromat
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

święta w duchu zero waste
Święta zero waste - jak nie marnować składników i pieniędzy?

Jak planować, szykować i gotować, by potem nie marnować?

Polecamy
Proste przepisy na obiad z niskim indeksem glikemicznym

Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną. Jak się przed nią obronić? Przedstawiamy łatwe i szybkie przepisy z ograniczonym indeksem glikemicznym.

sałatka na wiosnę
Sezonowe produkty, które warto jeść wiosną, by czuć się dobrze

Wiosną mamy szczególną potrzebę dostarczenia sobie mikro- i makroelementów, których brakowało w zimowej diecie.

Ostatnio dodane
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczegÃłlnych krajach?
Wielkanocne potrawy na całym świecie - co jedzą w poszczególnych krajach?

Zobacz, jakie tradycje wielkanocne utrzymują w innych krajach.

mazurek, święta wielkanocne
Wielkanocne śniadanie przy rodzinnym stole - jak uniknąć przejedzenia?

Jak cieszyć się smakiem potraw bez wyrzutów sumienia?

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.

Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.