Dieta zimą. Jakich witamin nam najbardziej brakuje?
2014-11-26 13:47:09Brak witamin to najprostsza droga do witareksji, czyli wręcz chorobliwego braku witamin w naszym organizmie. Schorzenie do może prowadzić do wielu poważnych powikłań. Jakich witamin nam najbardziej brakuje?
Niedobór witamin (hipowitaminoza) może być spowodowany niezdrowym stylem życia oraz upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego.
Przyczyną może być również niedobór niektórych leków. Niedobór witamin pojawia się najczęściej jesienią i zimą. Jak go zwalczyć? Urozmaicajmy swoją dietę w warzywa, owoce, ryby i nabiał.
Jakich witamin nam najbardziej brakuje?
Witamina A
Brak witaminy A źle wpływa na kondycję naszych włosów, paznokci i skóry. Witamina ta jest nam także potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Witaminę A znajdziemy w wątrobie wołowej i drobiowej, maśle, szpinaku, brokułach, marchwi, dyni, jarmużu i tranie.
Witamina C
Na pewno każdemu z nas, doskonale znana jest opowieść o cudownym działaniu witaminy C, która może uchronić nas przed przeziębieniem i grypą. Nic bardziej mylnego. Witamina C nie zmniejszy nasilenia objawów, może jedynie nieznacznie skrócić czas trwania choroby i załagodzić jej przebieg.
Między innymi uszczelnia naczynia krwionośne - pomaga zwalczyć katar. Istotnym faktem na temat witaminy C jest to, iż jej niedobór może spowodować zmęczenie, apatię, bóle mięśni i stawów, wolniejsze gojenie się ran, a nawet schorzenia żołądka. Bogata w witaminę C są pomidory, jabłka, mandarynki, kiszona kapusta i papryka.
Pamiętajmy również, iż nadmiar witaminy C nie prowadzi do niczego dobrego - może on spowodować pojawienie się kamienia nerkowego.
Witamina D
To od witaminy D zależy nasz dobry stan kości i zębów. Organizm człowieka syntezuje witaminę D, jednak jedynie za pomocą promieni słonecznych, a niestety trudno o nie zimą. Zatem aby nie dopadł nas niedobór witaminy D zaopatrzmy się w ryby: łososia, dorsza, śledzia, tuńczyka i węgorza oraz w ser, żółtko jaj i niektóre rodzaje grzybów.
Witamina E
Witamina E chroni nasze komórki przed utleniaczami. Znajduje się ona głównie w olejach roślinnych - sojowym, słonecznikowym, kukurydzianym oraz tym z orzechów. Zawiera się także w migdałach, jajach, margarynie, kiełkach pszenicy, orzechach, mące pełnoziarnistej, mleku i brukselce. Warto wiedzieć, iż dym z papierosów sprzyja degradacji witaminy E - unikajmy go!
Witamina B6
Witamina B6 bierze czynny udział w tworzeniu hormonów, które odpowiadają za funkcjonowanie naszego układu nerwowego (np. adrenaliny). Niedobór B6 może doprowadzić do drętwienia rąk i nóg, a nawet wypadania włosów. Witamina ta znajduje się głównie w drożdżach, otrębach pszennych i roślinach strączkowych, takich jak fasola, soja i groch. Znajdziemy ją także w mięsie wieprzowym i orzechach.
Jak zapobiec niedoborowi witamin w okresie zimowym?
Aby zapobiec niedoborowi witamin w okresie zimowym warto wzbogacić swoją dietę o mleko, jogurt, kefiry, ale i sery o niskiej zawartości tłuszczu. Poleca się także spożywanie warzyw, owoców i ryb. Nie zapominajmy o przyjmowaniu produktów, które zawierają białko pochodzenia zwierzęcego - jest to bogate źródło żelaza. Warto również pomyśleć o suplementacji - uzupełnianiu diety preparatami witaminowymi np. wapniem, magnezem, cynkiem i żelazem.
Ewa Wieczorska
(ewa.wieczorska@dlastudenta.pl)