Dietetyczne przepisy na grilla
Jak odchudzić potrawy z grilla?
2018-06-15 11:08:26Sezon na grilla w pełni. Soczyste mięso, pachnące karkówki, kiełbaski - te i inne smakołyki królują podczas grillowania w każdym ogródku. Tego typu jedzenie jest niezwykle smaczne, ale również tłuste i ciężkostrawne. Aby nie mieć ogromnych wyrzutów sumienia i cieszyć się smakowitym jedzeniem, warto odrobinę odchudzić potrawy z grilla. Jak się okazuje, to nic trudnego! A warzywa z grilla potrafią być naprawdę bardzo smaczne. Co na grilla przygotować, żeby nie przytyć? Oto nasze pomysły.
Pieczarki z grilla
Pieczarki (300 gram) dokładnie czyścimi, zostawiając same kapelusze. Ważne, aby wybrać sporej wielkości grzyby. W misce mieszamy ze sobą 4-5 łyżek oleju, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, odrobinę soli, posiekaną pietruszkę, oregano i bazylię. Pieczarki smarujemy sosem i przekładamy na grilla. Czekamy, aż będą zarumienione z każdej strony. Pieczarki z grilla świetnie komponują się z grzankami i delikatnym sosem jogurtowym.
Ziemniaki z grilla
Ziemniaki (8 sztuk) myjemy dokładnie i nacinamy do 3/4 głębokości przez całą długość. W miseczce mieszamy ze sobą 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczkę ostrej papryki, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz. Sosem wypełniamy kieszonki ziemniaka, po czym posypujemy go odrobiną parmezanu i ziół. Ziemniaki grillujemy w folii aluminiowej przez około 45 minut.
Pstrąg z grilla
Wypatroszonego pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do środka wkładamy małe kawałki pora, kilka plasterków cytryny i odrobinę masła oraz doprawiamy solą. Na wierzch pstrąga kładziemy świeże zioła - może być tymianek, oregano i posypujemy solą oraz pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy przez około 30 minut. Podajemy z cytryną i sosem jogurtowym oraz zieloną sałatą, skropioną oliwą.
Warzywa z grilla
Paprykę, cukinię, cebulę oraz pomidorki koktajlowe kroimy na kawałki i nabijamy na długie wykałaczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy świeżymi ziołami - do tego typu warzyw świetnie pasuje rozmaryn, tymianek i bazylia. Na koniec warzywa z grilla posypujemy solą morską i odrobiną suszonych pomidorów. Grillujemy je przez około 15 minut, aż będą delikatnie zarumienione.
gol
fot. pexels.com